In november 2004 werd de 37-jarige journalist Shi Tao door de Chinese politie opgepakt voor het ‘illegaal verspreiden van staatsgeheimen’ en tot tien jaar cel veroordeeld. Shi Tao, die schreef voor de Dangdai Shanbao in Changsha, had op internet een aantal pamfletten gepubliceerd waarin hij de Chinese regering bekritiseerde. Opmerkelijk genoeg was het een Westers bedrijf, Yahoo, dat de opsporing van Shi Tao mogelijk maakte. De internetprovider verstrekte IP-gegevens en andere privacygevoelige informatie aan de Chinese politie.
Een storm van verontwaardiging was het gevolg. Waarom gedroeg Yahoo zich als politie-informant? De werkelijkheid is dat Yahoo zeker niet het enige Westerse bedrijf is dat enthousiast meewerkt aan de eisen van de Chinese overheid. Al sinds het begin van het internettijdperk zijn grote bedrijven als Cisco, Google en Sun Microsystems betrokken bij de Chinese internetcensuur.
Wie vandaag de dag in één van de miljoenen internetcafés van het land inlogt, heeft grote kans dat zijn surfgedrag gemonitord en opgeslagen wordt. Wie in Google zoektermen als ‘democratie’, gelijkheid’, Tibet of Falun Gong invoert wordt omgeleid naar een Chinese overheidssite. Yahoo en Microsoft hebben supervisor-functies aan hun chatprogramma’s toegevoegd, zodat een chatter die woorden als ‘vrijheid’, ‘demonstratie’ of ‘Tianmen-plein’ gebruikt onmiddellijk gecorrigeerd wordt. De BBC-nieuwssite en delen van de CNN-site zijn helemaal ontoegankelijk. Emailprivacy bestaat niet. Schattingen spreken van zo’n 500 000 geblokkeerde sites en van een internetpolitie van 30 000 man sterk die dagelijks nieuwe kritische weblogs, Westerse nieuwssites en mensenrechtenrapporten voor de 100 miljoen sterke internetpopulatie afschermen.
En het blijft niet bij blokkades. Zoals de zaak tegen Shi Tao bewijst, is het de Chinese overheid menens met de vervolging van de zogenaamde cyberdissidenten, die in verschillende rapporten als de snelst groeiende groep dissidenten genoemd worden. Het internet heeft de politie een machtig wapen in handen gegeven: elk internetbezoek laat zijn sporen na, zeker in China.
Voor een grootschalig censuursysteem als het Chinese heb je meer nodig dan een Politburo met een paar grijze functionarissen. De experts zijn het er over eens dat China het meest geavanceerde systeem voor IP-blokkering en emaillokalisering hebben. We spreken hier van een complete internetarchitectuur, die door de grote spelers in de markt voor China op maat is geleverd. Cisco Systems ontwierp in 1996 de internetinfrastructuur die het mogelijk maakte ‘diep’ in verzonden pakketten te kijken, zodat ook email gescand kon worden op onwelgevallige informatie.