De graanrepubliek is het verhaal van deze eeuw - gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland, Noord-Oost Groningen.
Frank Westerman gaat honderd jaar terug, naar de vergeten opstand van 1892, toen de verpauperde knechts zingend en zwaaiend met pistolen de kapitale boerderijen van het Groninger land omsingelden. In het voetspoor van Sicco Mansholt neemt hij de lezer mee van de executieverkoop van de hoeve Torum in 1922, via het verzet in de Wieringermeer naar het naoorlogse Brussel en Berlijn, om vandaar terug te keren naar de kleidorpen achter de Waddendijk.
Reizend door de tijd laat Frank Westerman zien hoe de grote ideologieën het boerenerf als een windhoos hebben beroerd, en hoe de neergang van de Groninger graanbaronnen noodlottig is verbonden met de opkomst van het geslacht Mansholt.
'Ze willen de sporen uitwissen van wat ons is aangedaan,' zegt een oude landarbeider over het apocalyptische einde van de graanrepubliek. 'Land dat je onder water zet komt nooit meer terug.'
Deze nieuwe editie is uitgebreid met het actuele hoofdstuk ‘De blauwe revolutie’, waarin de auteur de draad van zijn moderne klassieker oppakt bij het apocalyptische einde: de onderwaterzetting van een van de rijkste akkerbouwgebieden van Europa.
De Graanrepubliek
Frank Westerman
Uitgegeven: 1999/2010
288 pagina's
Uitgeverij: Olympus