Amram Mitzna wordt geboren in 1945 in Kibbutz Dovrat in Israel. Hij roeit op in de buurt van Haifa, waar hij z’n diploma haalt aan de militaire academie. Daarna vervult hij zijn dienstplicht in het Israelische leger. Dan besluit Mitzna te gaan studeren; hij behaalt eerst zijn bul in geografie, om vervolgens politicologie te gaan studeren in Haifa. Later zal hij ook bestuurskunde studeren aan Harvard in de Verenigde Staten.
In het leger maakt Mitzna een flitsende carriere door. Hij raakt gewond in de Zesdaagse oorlog en raakt weer gewond als hij als tankcommandant meevecht in de Yom Kippur oorlog. In de oorlog in Libanon wordt hij dan als stafchef naar het front bij Syrië gestuurd. In 1982 uit hij stevige kritiek op de aanpak van defensieminister Ariel Sharon, vanwege diens betrokkenheid bij de slachtingen in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon.
Ondanks dit incident wordt hij in 1986 gekozen tot generaal in het Israelische leger. In deze functie heeft hij de West Bank onder zijn hoede tijdens de eerste intifada. Mitzna blijft in het leger dienen tot 1993, als hij gekozen wordt tot burgemeester van Haifa. In zijn eerste termijn legde hij zich erop toe de stad economisch tot bloei te brengen. Hij besteedde veel aandacht aan de infrastructuur. Daarnaast voerde Mitzna bestuurlijke veranderingen door en besteedde hij aandacht aan het verbeteren van de verhoudingen tussen de joodse en de arabische inwoners van Haifa. Mitzna werd in 1998 met een meerderheid van 65 procent herkozen voor het burgemeesterschap.
In augustus 2002 stelde Mitzna zich kandidaat voor het leiderschap van de Arbeiderspartij. Op 19 november vorig jaar vesloeg hij de twee andere presidentskandidaten, te weten Ben-Eliezer en Ramon. Mitzna staat in de verkiezingscampagne bekend als een 'vredesduif'. Dit is deels vanwege zijn successen in Haifa met de integratie van Arabische inwoners, als zijn plannen voor een oplossing in het conflict met de Palestijnen. Zo wil Mitzna het Israelische leger onmiddellijk terugtrekken uit de Gazastrook, en de nederzettingen aldaar opgeven. Daarnaast wil Mitzna zo snel mogelijk weer onderhandelen met de Palestijnen.