In een eerder onderzoek dat Dr. Warren Farrell uitvoerde, 'Why men earn more' (2005), trok de socioloog de conclusie dat vrouwen die niet getrouwd zijn en geen kinderen hebben, 17 procent meer verdienen dan mannen in eenzelfde situatie.
Het is lastig om te zeggen of dit ook opgaat voor Nederland, aangezien exact dezelfde cijfers voor Nederland ontbreken. Maar, uit het Nationaal Salaris Onderzoek blijkt dat er in Nederland zeker geen sprake is van de 'omgekeerde salariskloof', waar Farrell het over heeft.
Sterker nog: de salariskloof is in de laatste twee jaar alleen maar gegroeid. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek blijkt dat vrouwen op jaarbasis gemiddeld vijfduizend euro minder verdienen dan de gemiddelde man. En hoe hoger opgeleid je bent, hoe groter het verschil: op universitair-niveau kan het verschil zelfs tot twaalfduizend euro(!) oplopen. Dit is op jaarbasis, laat staan gedurende hun gehele carrière.
Het glazen plafond is dus nog zeker niet doorbroken. Zo blijkt ook uit de Emancipatiemonitor 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Cultureel Planbureau. In 2016 was het bruto-uurloon van vrouwen gemiddeld 19 euro, tegenover de 23 euro van mannen. Vrouwen verdienen daarmee zeventien procent minder dan mannen.
Er is een klein beetje licht in de duisternis: de salarissen van mannen en vrouwen lijken in de leeftijdscategorie onder de 36 jaar iets gelijker op te lopen, dus wellicht is er een omslagpunt aanstaande.