'De Amerikaanse socioloog Kari Norgaard is heel uniek in haar onderzoek. Zij was echt een voorloper toen ze klimaatverandering benaderde vanuit de sociologie, terwijl dat eerder altijd vanuit de beta-wetenschappen was gedaan.
Norgaard zei: wacht nou eventjes, het gaat helemaal niet om méér informatie over hoe klimaatverandering werkt, het gaat over hoe wij als mensen met die informatie ómgaan. De klimaatcrisis is niet iets wat we kunnen oplossen met meer technologie, de crisis zit in hoe wij ons als mensen organiseren, hoe wij de samenleving hebben georganiseerd. Dát moeten we oplossen, willen we de klimaatcrisis oplossen. Dus zo kwam ik redelijk snel bij haar uit. Ik dacht: zij moet dit vertellen.
Toen dacht ik: hoe ga ik dit verhaal vertellen vanuit de samenleving? Ik bedacht me dat het dan ook wel interessant zou zijn om bij het individu, bij de mens, uit te komen, met een filosoof of een psychiater. Zo kwam ik natuurlijk uit op filosoof én psychiater Damiaan Denys.
Beta-wetenschap had ik uiteindelijk toch nodig. Als je zo’n onderwerp als dit alleen maar vanuit de 'softere' wetenschappen als filosofie en sociologie aanpakt, blijft het misschien hangen in het hoekje van gevoel; 'jouw realiteit is niet mijn realiteit'. Neurowetenschapper Anil Seth zegt: het is zo.'
tekst loopt door onder de afbeelding