De 545 sociale huurwoningen in Wielewaal, die na de Tweede Wereldoorlog als noodwoning dienden, zijn al een tijdje aan vervanging toe. Bewoners van de wijk ontwikkelden in 2016 een plan dat leefbaarheid, betaalbaarheid en behoud van groen voorop stelt. De Wielewaal heeft een uniek karakter en diende als inspiratie voor Sporthuis Centrum, het latere Center Parcs. De bewoners wilden dat karakter behouden.
Maar de gemeente en woningcorporatie Woonstad Rotterdam hadden een ander plan en verkochten de grond aan projectontwikkelaar BPD. Samen renoveren zij de wijk, maar niet zoals de bewoners dat graag hadden gezien. Van de 545 te slopen sociale huurwoningen komen er slechts tweehonderd sociale huurwoningen voor terug. Het gros van de nieuwe woningen wordt dus midden- en hoogsegment; beide te duur voor Wielewaalers en de meeste andere Nederlanders.
Bovendien worden slechts 68 van die sociale huurwoningen gebouwd in de oorspronkelijk wijk Wielewaal, de overige 132 komen op grond ten oosten van de oorspronkelijke wijk.
Zeker niet alle oorspronkelijke bewoners kunnen daarom in de nieuwe huizen intrekken. Ze zijn naar de rechter gestapt omdat de nieuwe huizen niet eerst aan hen zijn aangeboden, maar de rechter gaf hen geen gelijk. De aanbiedingsplicht geldt namelijk als huizen worden verkocht, in de Wielewaal ging het alleen om de grond eronder.
Overigens zijn er meer woningbehoeftigen in de wijk. De Wielewaal was eerder deze maand in het nieuws omdat de sporthal er onderdak biedt voor honderden Oekraïense vluchtelingen. Zij slapen met velen op bedjes in de hal. Als ze een blokje omlopen, kunnen ze de leegstaande panden zien.