Vorige week woensdag kwam de Europese Commissie met een strategie voor het verduurzamen van de textielindustrie. Met de nieuwe maatregelen wil de EU een einde maken aan de zogenaamde ‘fast fashion’, kleding die goedkoop en met slechte kwaliteit wordt gemassaproduceerd en vaak snel door kopers wordt afgedaan. VPRO Tegenlicht licht drie belangrijke maatregelen uit het voorstel van de Commissie uit.
De Europese Commissie pakt de vervuilende textielindustrie aan. Met een pakket nieuwe maatregelen moet kleding snel duurzamer worden.
Ontwerpvereisten
De Commissie kijkt naar de gehele keten, van productie tot consumptie. Zo zullen er Europese ontwerpvereisten gelden die ervoor zorgen dat kleding duurzamer wordt geproduceerd. Kleding moet langer meegaan, er moet meer worden gerecycled, en reparatie moet een belangrijkere rol krijgen. Zo moet textiel bijvoorbeeld voor een bepaald deel bestaan uit gerecycled materiaal.
Volgens het Europees Milieuagentschap heeft kleding in Europa de op drie na hoogste impact op het milieu en klimaat. Alleen voedsel, huisvesting en transport scoren hoger. Voor de textielconsumptie van één inwoner van de EU is momenteel negen kubieke meter water, vierhonderd vierkante meter land en 391 kilo grondstoffen nodig.
'De kleding die we dragen moet langer meegaan dan drie wasbeurten'
‘We willen dat duurzame producten de norm worden. De kleding die we dragen moet langer meegaan dan drie wasbeurten,’ zegt vice-president Frans Timmermans. Er ligt nog geen voorstel voor specifieke ontwerpregels voor verschillende soorten producenten. Dit moet gaandeweg in samenwerking met betrokken partijen gebeuren.
Digitaal product paspoort
Ook stelt de Commissie een zogenaamd ‘digitaal product paspoort’ voor. Dit kan een QR-code of een label zijn met belangrijke informatie over de samenstelling van een kledingstuk. Om een kledingstuk goed te recyclen of hergebruiken is informatie over de samenstelling van groot belang. Er komt wellicht ook een ‘reparatiescore’. Deze score geeft aan hoe makkelijk het is om een specifiek product te (laten) repareren. Dit moet niet alleen de producent maar ook de consument stimuleren tot duurzamere keuzes. Op dit moment gooit de gemiddelde Europeaan elk jaar elf kilo textiel weg.
'De gemiddelde Europeaan gooit elk jaar elf kilo textiel weg'
De Commissie zegt steun te willen bieden bij het opschalen van circulaire bedrijfsmodellen. Daarnaast moeten lidstaten reparatie en recycling aanmoedigen en ondersteunen. Dat kan door nationaal gunstige belastingmaatregelen voor de reparatie- en recyclingsector aan te nemen.
Aanpak van greenwashing
Er zal strenger gekeken worden gekeken naar greenwashing. Een product mag niet langer labels zoals ‘milieuvriendelijk’ of ‘eco’ krijgen zonder dat dit kan worden aangetoond. Ook moet het strafbaar zijn om een duurzaamheidsclaim te maken over een geheel product wanneer het feitelijk maar op een onderdeel van toepassing is. En bedrijven mogen niet meer zomaar hun eigen duurzaamheidslabels op hun producten plakken. Deze moeten worden geverifieerd door een externe partij.