Andere partijen spreken zich er wel ondubbelzinnig over uit. D66 heeft een minister van Digitale Zaken in haar partijprogramma staan, net als bijvoorbeeld Volt, de Piratenpartij en de ChristenUnie. Andere partijen mikken weer meer op een minister voor ICT of, zoals in het geval van de VVD, op een toezichthouder op algoritmegebruik. Om toeslagenaffaires in de toekomst te voorkomen, vermoedelijk.
Zo’n minister voor Digitale Zaken is een heel interessant punt, zegt toekomstonderzoeker Rudy van Belkom van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek tegenover VPRO Tegenlicht. Hij maakte een Technologie Kieswijzer: een stemhulp voor kiezers die willen weten waar partijen staan op tech-gebied. Gebruikers krijgen oplossingen voorgeschoteld op een prangende digitale kwestie en hoeven dus niet 'voor' of 'tegen' een stelling te zijn.
Uit de eerste resultaten blijkt dat de mensen die de Technologie Kieswijzer invulden, in meerderheid voorstander zijn van een minister die de digitale handschoen oppakt. Zo'n ministerschap leeft dus wel degelijk. Van Belkom ziet verder dat de politiek nog wat achterblijft, daar waar het maatschappelijk debat over tech en digitalisering wel echt goed op gang komt. Want hoewel het vaak ferm klinkt in de diverse partijprogramma's, staat praten over technologie staat nog in de politieke kinderschoenen. ‘Je ziet dat partijen intern verdeeld zijn over dit onderwerp. Ze staan nog aan het begin van de discussie,' zegt hij.
Wat verder opvalt is dat zowel partijen als burgers gebruiksgemak erg belangrijk vinden. ‘Wat je ziet, is dat er vooral een hang is naar een efficiënter en gemakkelijk leven. Kortere wachttijden, lagere kosten,’ zegt Van Belkom. Het is ook precies dat sentiment waar techgiganten op inspelen: een zo frictieloze maatschappij waar burgers niet al te veel moeite hoeven te doen om hun digitaal gerief te komen.