Ooit stond de Rockefeller Foundation aan de wieg van de groene revolutie. Als grootste financier van kunstmest zorgde de stichting dat er op een heel efficiënte manier meer mensen gevoed konden worden. Maar naast gezond en veilig voedsel voor een betaalbare prijs, bracht de groene revolutie helaas ook het stikstofprobleem met zich mee.
Met landbouw als één van de grootste uitstoters van stikstof is het tijd voor een níeuwe landbouwrevolutie. De Rockefeller Foundation schreef daarom een nieuwe prijsvraag uit: schrijf een positieve inspirerende visie over hoe een gezond en regeneratief voedselsysteem er in 2050 uit zou kunnen zien.
Hoogleraar dierlijke productiesystemen Imke de Boer en onderzoeker Evelien de Olde gingen samen met een team van wetenschappers van de Wageningen Universiteit - en een groep boeren - aan de slag. ‘We lopen tegen die grenzen van onze planeet aan,’ zegt De Olde. ‘Daarom hebben we gekeken wat de ruimte nog is binnen die grenzen. Maar we hebben ook gekeken hoe de boer kan opereren binnen het sociaal fundament. Met oog voor werkgelegenheid, recht op goed voedsel, maar ook dierenwelzijn.’
Het resultaat is een grootschalige systeemverandering op zes verschillende gebieden. Tijdens het maken van het plan werkten De Olde en De Boer samen met boeren. Alle genoemde voorbeelden worden al ergens in Nederland in de praktijk gebracht: de Nederlandse boer als inspiratie.