Marion Koopmans, viroloog en lid van het Outbreak Management Team, waarschuwt er al jaren voor: we hebben ons als mensen kwetsbaar gemaakt voor grootschalige virusuitbraken. Toen dat bewaarheid werd met de rappe verspreiding van het coronavirus in maart dit jaar, klonk de waarschuwing van de viroloog harder dan ooit te voren: als we op deze voet doorgaan, gaan we vaker te maken krijgen met de pandemie.
En dat heeft alles met hoe we leven in steden. Steeds meer mensen trekken naar de stad, dicht op elkaar. Dieren en mensen bevinden zich vaak in hetzelfde leefgebied, waardoor virussen bijvoorbeeld via vleermuizen en schubdieren makkelijker kunnen overspringen op ons.
Bovendien: eenmaal in de stad verspreidt het virus zich razendsnel. Koopmans vindt dat we daar rekening mee moeten houden bij hoe we steden inrichten. Ze wijst in de Tegenlicht-podcast Future Shock op de sociale ongelijkheid die er bestaat: ‘Dat is een groot probleem. Je hebt wijken waar mensen prima afstand kunnen houden, thuis kunnen werken, toegang hebben tot alle voorzieningen. In arme wijken is dat veel minder. Je ziet dan ook dat die brandhaarden worden.’