Op de Dutch Design Week ging ik in gesprek met NRC-journalist Wouter van Noort. Ik vind hem een vernieuwende journalist omdat hij open en kwetsbaar zijn eigen twijfels en overwegingen meeneemt in zijn publicaties. Dat is naar mijn mening hard nodig, want in deze tijd van fake news en desinformatie is het nog belangrijker dat media-consumenten zo transparant mogelijk kennis nemen van keuzes van journalisten. Hij schreef een boek over zijn eigen smartphone-gedrag in 'Is daar iemand? De spiegel van je smartphonegedrag'.
In ons gesprek vertelt hij over zijn evolutie van 'techno-optimist' naar 'tech-criticus' toen hij inzicht kreeg in de mentaliteit van Silicon Valley. Ook vertelt Wouter welke diepgaande veranderingen er nodig zijn om de digitale wereld weer te laten werken voor burgers.
Ook ga ik in gesprek met privacy-designer Tijmen Schep. Hij ontwierp een smarthome – 'Candle' – die niet al je data rooft zoals Google Nest dat wel doet. Hij heeft ook een internetsite gebouwd om mensen bewust te maken van hoe algoritmes werken. Zijn project beoordeelt hoe knap je bent. Maar hoe komt zo'n score tot stand? Een geweldige site die ik iedereen kan aanraden. Tijmen legt op heldere manier uit wat erg moeilijk te begrijpen is over data: hoe een smart lamp uiteidelijk gebruikt kan worden als 'alzheimer-verklikker', zonder dat je dat door hebt. Tijdens ons gesprek op Dutch Design Week demonstreerde Tijmen overigens en passant dat de corona-app niet zo privacy-veilig is als de meeste mensen denken.