De biodiversiteit in Nederland staat onder druk. Biodiversiteit is belangrijk voor onze gezondheid en het klimaat. De verscheidenheid van leven in allerlei vormen, zorgt voor gezonde ecosystemen die het leven mogelijk maken. Alle soorten van planten en dieren binnen een ecosysteem zijn van elkaar afhankelijk en houden elkaar in balans. Het verdwijnen van één soort kan een plaag van de ander veroorzaken. Zo zorgt de processierups al jaren voor overlast omdat haar natuurlijke vijanden langzaam verdwijnen.
De gevolgen van biodiversiteitsverlies beperken zich echter niet tot de processierups. Het verdwijnen van insecten, dieren en planten kan leiden tot enorme plagen, droogtes en uiteindelijk het uitsterven van andere soorten tot gevolg hebben. Ook van de mens.
Grofweg tweederde van Nederland bestaat uit landbouwgrond. En juist op het platteland staat de biodiversiteit enorm onder druk. Vele insecten en bodemdieren zijn verdwenen door het gebruik van landbouwgif en kunstmest in de landbouw. Het verwijderen van landschapselementen zoals begroeide erfafscheidingen, bijvoorbeeld houtwallen en hagen, hebben de broedplaatsen van vele diersoorten als vogels en veldmuizen vernietigd. Dit heeft grote schade aangericht. Het biodiversiteitsverlies in Nederland is zelfs het hoogste ter wereld.
In de aflevering ‘Plattelandspioniers’ onderzocht Tegenlicht hoe pioniers op het Nederlandse platteland vormgeven aan een nieuw landbouwmodel waarin duurzaamheid, circulariteit en gemeenschapszin centraal staan.
In dit artikel spreken we een plattelandspionier met zo'n revolutionaire aanpak: Franke Remerie, oud-directeur van de Treintaxi en medeoprichter van de coöperatie Land van Ons. Land van Ons is een burgerinitiatief dat landbouwgrond opkoopt en beschikbaar stelt voor extensieve en duurzame landbouw, zonder kunstmest en gif, zoals voedselbossen en biologische boerenbedrijven. Zo probeert de coöperatie de biodiversiteit in het land te herstellen. Het begin van een revolutie op het platteland?