De natuur levert cruciale diensten voor het leven op aarde. Zo geeft ze ons een vruchtbare bodem zodat we voedsel kunnen produceren, vertraagt ze de klimaatverandering door CO2 op te nemen, en beschermt ze ons tegen grote stormen, branden, en droogtes.
Als de natuur de mensheid voor al haar diensten een factuur kon sturen, dan zouden we diep in onze portemonnee moeten graaien. Zo levert alleen al de bij, die in rap tempo aan het verdwijnen is, met haar bestuiving van voedselgewassen een economische bijdrage van zo’n 22 miljard euro per jaar aan de Europese landbouwindustrie. Zonder de bij zou de landbouw, en daarmee onze voedselvoorziening, in grote problemen komen.
Ook mangrovebossen, die koolstof opslaan, vervuild water filteren, en een natuurlijke dam vormen tegen stormen en erosie, worden zwaar onderbetaald. Naar schatting dragen de bossen met hun diensten jaarlijks zo’n 82 miljard dollar bij aan de wereldeconomie.
De natuur is dus enorm waardevol voor onze economie. Toch lijken we haar te verliezen, juist omdat ze nu nog ‘gratis’ is. Zouden we haar beter kunnen beschermen als we aan de natuur een prijskaartje hangen?