Om ongelijkheid aan te pakken moeten de rijken dus meer gaan betalen. Maar, hoe doe je dat? Veel rijken lijken de belastingdienst immers net altijd even te slim af te zijn. Hoe dat kan, zien we in bovenstaande grafiek van Piketty, die toont wat voor soort vermogen armen en rijken bezitten (voor Frankrijk, maar hetzelfde beeld geldt voor Nederland).
Armen bezitten vooral geld (hoewel de armste helft niet eens 5 procent van de totale rijkdom bezit), terwijl rijken vooral vooral aandelen, obligaties en vastgoed bezitten.
Om deze reden is een progressieve vermogensbelasting nodig, zeggen Piketty en Zucman. Ultrarijken, zoals zakenman Warren Buffett, herinvesteren hun bedrijfswinsten vaak direct opnieuw, zodat ze amper inkomstenbelastingen hoeven te betalen. Maar door die investeringen groeien hun vermogens wél weer.
Daarom hebben we een vermogensbelasting nodig (zie grafiek hiervoor). Op die manier dragen ook de rijken genoeg bij aan onze publieke investeringen. Én voorkomen we dat de allerrijksten te veel invloed krijgen op de politiek, media en uiteindelijk onze democratie.