Tegenlicht Talks

Evgeny Morozov

Cyberpessimist en internetscepticus. Wil mensen bewust maken van de politieke en sociale gevolgen van het gebruik van technologie.

Wie de uit Wit-Rusland afkomstige schrijver en onderzoeker Evgeny Morozov (1984) zeven jaar geleden vroeg hoe hij over de opkomst van het internet dacht, kreeg een blijmoedig betoog over democratisering via het web als antwoord.

Anno 2016 denkt hij hier heel anders over. Morozov is niet langer een internetoptimist, maar sceptisch over de toepassing van internet. Hij schreef er twee boeken over: The Net Delusion, The Dark Side of Internet Freedom (2011) en To Save Everything, Click Here. The Folly of Technological Solutionism (2013).
 

Morozov is niet van de ene op de andere dag van gedachten veranderd. Na zijn afstuderen ging Morozov vol idealisme aan de slag bij Transitions Online (TOL), een non-profit organisatie die via nieuwe media democratie promoot in post-communistische landen. Zijn twijfel over de vermeende mogelijkheden van nieuwe media stak voor het eerst de kop op na de protesten in Moldavië, die Morozov zelf nota bene als een van de eersten een ‘Twitter-revolutie’ had genoemd.

Toen de protesten waren afgezwakt, bleek dat er helemaal niet zoveel revolutionaire twitteraars waren in Moldavië. Andere communicatiemiddelen, zoals de ouderwetse telefoon, waren net zo belangrijk geweest. Bovendien storten dictaturen niet zomaar in, zo bleek ook uit de opstand in Iran. Internet was niet het gedroomde, bevrijdende middel om de samenleving te veranderen.

Net Delusion

Eenmaal bekomen van deze teleurstelling besloot Morozov zijn NGO-baan vaarwel te zeggen en te onderzoeken hoe internet democratisering kon belemmeren. Dit resulteerde in The Net Delusion (2011), dat hij schreef tijdens een fellowship aan de Georgetown Universiteit in Washington. Daarnaast schreef hij talloze artikelen, die onder meer werden gepubliceerd in The Washington Post, The Economist, The Wall Street Journal, Boston Review, Newsweek, Slate en The New Republic. Sinds september 2010 is hij verbonden aan het 'Liberation Technology Program' van de Stanford Universiteit in Californië.

Regime change by text messaging may seem realistic in cyberspace, but no dictators have been toppled via Second Life.

Evgeny Morozov in zijn artikel 'Texting toward Utopia'.

Evgeny Morozov groeide op in het zuiden van de voormalige Sovjetrepubliek Wit-Rusland. 'Niet bepaald een oase van liberale democratie,' zoals hij zelf zegt. Hier raakte hij gefascineerd door de manier waarop technologie autoritaire maatschappijen opener zou kunnen maken. Op zijn zeventiende ging hij bedrijfskunde en marketing studeren aan de American University in Bulgarije, dankzij financiële steun van het Open Society Institute van miljardair George Soros.