Door de coronacrisis is het debat over de rol van technologie in ons leven verder op scherp gezet. Het zijn Apple en Google die de corona-app mogelijk maken. Het Facebook-algoritme schotelt ons grote brokken desinformatie voor. Het dataïsme, dat wel een beetje op een geloof lijkt, is verankerd in ons dagelijks bestaan.
Literatuurwetenschapper, filosoof en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam Miriam Rasch maakt zich zorgen over ons naïeve geloof in data en apps. Als oplossing voor bijna alles. Ze schreef er een indrukwekkend, mooi geschreven boek over: Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme. Daarin ontleedt ze niet alleen het dataïsme, ze onderzoekt ook hoe we er weerstand aan kunnen bieden. En wat het alternatief is.
Een gesprek over echte communicatie tussen mensen als verzet tegen het dataïsme, over de profetie van Yuval Noah Harari en over het internet, dat zo langzamerhand een naargeestige plek is geworden en dat moet worden gefixt. Terug in onze handen met zeggenschap over onze eigen data. Hoe kijkt zij daarnaar?