China is hard op weg om in 2030 de grootste economie ter wereld te worden. En dat niet alleen: ook op politiek, militair en cultureel terrein wordt het Aziatische land steeds machtiger. Maar wat de intenties van de machthebbers in Peking zijn in het buitenland, weten we niet precies.
Politicoloog Julia Bader houdt zich als onderzoeker al jaren bezig met het buitenlandbeleid van China, een autoritair land bij uitstek. Je zou dus denken dat ze in hun invloedssfeer het liefst leiders zien die uit hetzelfde autoritaire hout gesneden zijn. Daar valt immers zaken mee te doen, toch?
Maar dat ligt toch net wat anders. Tegenlicht-redacteur Tom Reijner stak zijn licht op bij Julia Bader en ging bij haar op bezoek. Wat volgde, was een gesprek over wetenschappelijk onderzoek doen in China, over de rol van het land in bijvoorbeeld Mongolië en Ecuador en welke rol hightech en surveillance-technologie hierin spelen. Wat zien we over pakweg tien jaar?
Future Shock
#50 Zo poetst China zijn imago op in het buitenland
Hoe gaat China om met zijn groeiende macht in de rest van de wereld? Politicoloog Julia Bader doet al jarenlang onderzoek naar het buitenlandbeleid van het autoritaire China en kwam tot een aantal opmerkelijke conclusies.
Presentatie en redactie: Tom Reijner
Research: Arnout Arends
Eindredactie: Doke Romeijn en Bregtje van der Haak
Productie: Olivier Schuringa
Techniek: Alfred Koster
Abonneer je snel om niets te missen via ► Apple podcasts ►RSS Feed of ►Stitcher.