In deze aflevering van de Tegenlicht Podcast gaat Roland Duong in gesprek met Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg. In deze organisatie zijn inmiddels meer dan 15 duizend werknemers zelf de baas over hun werk. Zonder aansturing van bovenaf.
Trouwe kijkers kennen hem misschien van de aflevering ‘Zorgeloos leven volgens Jos de Blok’ uit 2017. In 'Samen grijs worden', dat vanaf 8 oktober te zien is, keert hij terug om zijn ideeën te delen over hoe we de vergrijzing van Nederland in goede banen kunnen leiden. Zijn boodschap is niet nieuw of revolutionair. Het is eigenlijk heel simpel: 'Bouw organisaties heen om de mensen die het echte werk doen. Dan heb je geen managers meer nodig'.
Veel professoren, consultants en bedrijfsgoeroes zeggen hetzelfde. Maar als De Blok het zegt komt het toch steviger aan. In zijn eentje roeide hij jarenlang tegen de heersende moraal van het 'procesmanagement' en ‘systeemdenken’ in. Hierin staan controle, protocollen en verbeterplannen centraal, en hebben werknemers onderaan de ladder weinig tot niks te zeggen over hun werk.
Het is duidelijk dat de grenzen van dit denken zijn bereikt. Alle procesmanagers bij elkaar weten de klimaatcrisis, energiecrisis, personeelscrisis en de andere crises niet op te lossen. Het tegendeel lijkt eerder het geval: dat een surplus aan managers crises veroorzaakt...
In deze podcast ontrafelt Jos de Blok dit zogenaamde 'systeemdenken'. Want inmiddels ligt er een enorm urgent dossier dat zomaar kan uitmonden in weer een nieuwe crisis: de enorme vergrijzing die Nederland de komende jaren te wachten staat. Hoe bereiden we ons daarop voor?