zondag 3 november, 21.00 uur, NPO2

Hongkongs nieuwe helden

Een intieme kennismaking met de jonge actievoerders in Hongkong, die het opnemen tegen grootmacht China. Zij gebruiken met succes (en indrukwekkend uithoudingsvermogen) totaal nieuwe middelen om de toekomst van hun stad veilig te stellen. Wat kunnen wij van ze leren?

De protesten in Hongkong houden aan en gaan hun zesde maand in. Met verbazing werd in het Westen gekeken naar het scholieren- en studentenprotest dat zich tussen de spiegelende gevels van de talrijke wolkenkrabbers en dure winkelketens afspeelt. Ogenschijnlijk strak georganiseerd, gedisciplineerd, dapper, vastberaden, en met geheel nieuwe en vindingrijke aanvals- en verdedigingstechnieken. Een nieuw volkslied werd met pathos en gasmaskers aan de wereld gepresenteerd.

Voormalig China-correspondent en filmmaker Floris-Jan van Luyn volgt vier frontsoldaten: scholieren Amy en Edwin, student Charlotte en vijftiger Virginia (leidster van de drumbands die de massa’s aanjagen). Van Luyn spreekt met hen over ‘het nieuwe demonstreren’, de angst voor China en hoe het nu verder moet met Hongkong. Een filmische vertelling over een patstelling.

Regisseur Floris-Jan van Luyn: 'Hongkong verdient onze sympathie'

Met welk doel maakte regisseur Floris-Jan van Luyn de uitzending 'Hongkongs nieuwe helden'? 'Ik vind dat wat in Hongkong gebeurt, onze steun verdient. Maar door de groeiende handel met China, kunnen we het ons niet permitteren om Hongkong openlijk te steunen. Ondanks het feit dat daar iets gebeurt, waar wij voor staan.'

Bekijk het hele interview met regisseur Floris-Jan van Luyn.

Regie: Floris-Jan van Luyn
Research: Billy Lau en William de Bruijn
Productie: Jeroen Beumer
Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeijn

de hoofdpersonen

de demonstranten

In de aflevering volgen we vier frontsoldaten: scholieren Amy en Edwin, student Charlotte en vijftiger Virginia (leidster van de drumbands die de massa’s opzwepen). Allen dragen op hun eigen manier een steentje bij aan de strijd voor democratie. Zij laten zien hoe je op verschillende manieren kan protesteren. 'Ons motto is "wees als water". Dat staat voor onze flexibiliteit en ons aanpassingsvermogen’.

Martin Lee

Martin Lee is ex-politicus van Hongkong, en wordt gezien als een van de grootste voorstanders van democratie en mensenrechten in Hongkong. Hij wordt in Hongkong de ‘Father of democracy’ genoemd. In 1990 werd hij de oprichter en voorzitter van de United Democrats of Hong Kong, de eerste pro-democratie partij in Hongkong. Hij spreekt zich nog regelmatig uit voor democratische rechten, en zo ook nu voor de protesten: ‘als de studenten niet een jarenlange gevangenisstraf hadden willen riskeren, dan had Hongkong nu die uitleveringswet gehad’.

future shock: een podcast over de toekomst met makers, doeners en denkers

De diepe frustraties in Hongkong

#39

→ Beluister de laatste aflevering

Filmmaker Floris-Jan van Luyn maakte een Tegenlicht-uitzending over de nieuwe helden van Hongkong. In deze nieuwste Future Shock horen we zijn verhaal. Over wat hij zag en hoorde toen hij in gesprek ging met demonstranten. ‘De jeugd wordt sowieso niet echt serieus genomen in China'.

Abonneer je hier: Apple PodcastsStitcher of RSS-feed