Voor anglofielen zijn dit zware tijden. Hier heb je The Sun, die opent met ‘Your money or your lives’: als de EU niet doet wat Groot-Brittannië eist, moeten de Britten niet langer helpen met terreurbestrijding. Daar stelt Boris Johnson aanhangers van Europese eenwording op één lijn met de nazi’s en verderop dreigt Nigel Farage van de anti-Europese UKIP met straatgeweld in het geval van een ‘soft’ Brexit. Zie hoe de Britse opperrechters die moesten beslissen of het parlement mag stemmen over Brexit op de voorpagina’s van de tabloids met naam, toenaam en foto werden aangevallen als ‘vijanden van het volk’. The Sun liet niet na te vermelden dat een van de opperrechters homoseksueel is en een ander een aantal vreemde talen spreekt.
‘Stiff upperlip, anyone?’ ‘Keep calm and carry on?’ ‘No emotions please, we’re English?’
Nog steeds lijken veel anglofiele Europeanen en Amerikanen de stem voor Brexit te zien als een tijdelijke zinsbegoocheling. Iedereen zegt wel eens iets zonder na te denken en nu hebben de Engelsen dat gedaan, in het stemhokje…
Het is een geruststellende gedachte voor wie de Engelsen bewondert – en welke VPRO-kijker doet dit niet na decennia vol televisie van wereldklasse? Ook ik groeide op met Spitting Image, The Young Ones en The Singing Detective, en in mijn vak, de journalistiek, zijn Financial Times, The Economist en London Review of Books absolute wereldtop.
Het punt is dat zulke kwaliteitsmedia een bescheiden minderheid van Britten bereiken – zoals NRC, De Groene Amsterdammer en De Gids ook niet representatief zijn voor Nederland. De BBC is gehouden aan ‘onpartijdigheid’ en moet de manipulaties, leugens en loze beloftes van de Brexiteers net zo serieus brengen als de weerleggingen ervan. ’s Lands grootste krant is niet The Guardian, maar The Sun, gevolgd door Daily Mail. De meest gelezen krant op broadsheet-formaat is de hysterische Daily Telegraph, eveneens pro-Brexit.