Tegenlicht gaat in Los Angeles op zoek naar de kiemen van een nieuwe samenleving, tegen de achtergrond van het failliet van wat ooit het sterkste merk en de meest aansprekende Amerikaanse droom was: Californië!
Californië heeft een speciale plek in de Amerikaanse psyche. Het is de thuishaven van de ongebreidelde kansen, dromen en sterren, met een paradijselijk klimaat. Maar de Gouden Staat is failliet. En na Californië is nu ook de stad Los Angeles aan de beurt. Publieke voorzieningen worden fors ingeperkt, de werkloosheid blijft stijgen en veel mensen zijn met hun baan ook hun ziektekostenverzekering en hun huis kwijt geraakt. Maar tegelijkertijd lijkt het optimisme en het geloof in de kracht van Amerika onbreekbaar.
We maken kennis met de elektricien Justin en zijn vrouw Christine, die kort na elkaar werden ontslagen. Sinds drie maanden wonen zij, met hun twee zoontjes, op een camper op het rijke strand van Santa Barbara. Geparkeerd tussen de daklozen van vorige crises heroriënteren zij zich noodgedwongen op wat van waarde is in hun leven. Want nieuw werk wil maar niet komen.
In de wachtkamer van de tatoeage-verwijder-kliniek van de idealistische, Jezuïtische “Father G” ontmoeten we ex-gang lid Charles. Hij zat 14 jaar in de gevangenis voor een klein vergrijp en kwam onlangs vrij door de inspanningen van rechtenstudenten van Stanford University. Buiten de deur van de gevangenis vond hij een hele nieuwe wereld, waar hij zich met verbeten euforie een weg in baant.