Equatoriaal Guinea bezit een spectaculaire olievoorraad waar de wereldmachten graag hun hand op zouden willen leggen. Het piepkleine West-Afrikaanse land heeft de snelst groeiende economie ter wereld, is berucht vanwege de corruptie en wordt geleid door een tiran die bekend staat om het eten van de testikels van geëxecuteerde gevangenen. Tegen deze achtergrond voltrekt zich het strijdtoneel van het eerste echt belangrijke conflict van de 21ste eeuw:de oorlog om grondstoffen tussen China en het Westen.
Een documentaire over de oliestrijd in Equatoriaal Guinea
Vuil Spel om Olie
In Vuil Spel om Olie is te zien welk vuil geopolitiek spel in Equatoriaal Guinea door de VS en China wordt gespeeld om olie, als zo vaak ten koste van de Afrikaanse bevolking.
De strijd begint in 2004 als een groep huurlingen, aangevoerd door de Britse Simon Mann wordt gearresteerd in Zimbabwe. De president van Equatoriaal Guinea, Theodoro Obiang, beschuldigt Mann van het beramen van een bloedige staatsgreep met als doel het in bezit nemen van land en olie. Als Mann wordt veroordeeld tot 34 jaar in de zeer gevreesde Black Beach gevangenis, beweert hij maar een klein radertje te zijn in een Westers complot om zeggenschap te krijgen over de oliereserves van Equatoriaal Guinea.
Terwijl dit speelt en de VS Obiang beschuldigt van corruptie en gruwelijke schendingen van mensenrechten, dient zich een nieuwe gegadigde aan met belangstelling voor de olie van Equatoriaal Guinea: China. De Chinese regering wordt zeer actief in het land en helpt onder meer bij de bouw van een nieuwe hoofdstad in de jungle. President Obiang omarmt China als zijn nieuwe beste vriend.
Regisseur Christopher Olgiati probeert, over de hele wereld, de waarheid achter de controversiële coup te achterhalen en onthult de ongemakkelijke werkelijkheid van de strijd om olie in de 21ste eeuw. 3 november 2009 werd Simon Mann vrijgelaten.
Regie: Christopher Olgiati