Hugo Chávez was sinds 1998 de linkse president van Venezuela. Hij was gekozen door de arme bevolking. Zij zagen hem als hun redder en verlosser en wilden geen kwaad woord over hem horen. Socialistisch onderwijs, werk bij coöperaties, Cubaanse artsen in de arme wijken en gesubsidieerd voedsel vormden slechts enkele van de pijlers van zijn Bolivariaanse revolutie. Een linkse revolutie genoemd naar de grote 19e-eeuwse bevrijder van Zuid-Amerika, Simón Bolívar.
Tegenlicht
De geoliede revolutie van Hugo Chavez
De Venezolaanse president Hugo Chávez is op 58-jarige leeftijd overleden. Tegenlicht maakte in 2006 een aflevering over de ideeën van de zelfverklaarde uitvinder van het 'socialisme van de 21e eeuw'.
Chávez' streven was tot 2021 aan de macht te blijven om de Bolivariaanse revolutie over zijn land, zijn continent en de wereld uit te rollen. Zonder oppositie, met één partij en via allianties met onverwachte partners zoals de presidenten van Iran en Wit-Rusland. Dit alles gefinancierd met de honderden miljoenen euro's die per dag met de olie worden verdiend; Venezuela is het vijfde olieproducerende land ter wereld.
Aan de vooravond van de verkiezingen in Venezuela (op zondag 3 december) liet Tegenlicht zien wat Chávez in zijn land en daarbuiten voor ogen had, en wat de revolutie betekent voor zijn bevolking.
Samenstelling: IJsbrand van Veelen
Regie: Gijs Meyer-Swantee, IJsbrand van Veelen
Productie: Madeleine Somer/Karin Spiegel