Tegenlicht

De Flexmens

Tegenlicht onderzoekt de verreikende consequenties van breedbandverbindingen, kostenbesparingen en outsourcing voor onze banen, beroepen, ondernemingen, en voor onze vangnetten en zekerheden.

'Wat kán ik eigenlijk? Waarin ben ik beter dan anderen? Ben ik te duur?' In hoeverre is de werkende Nederlander opgewassen tegen de kracht van de globalisering in de 21ste eeuw? Tegenlicht onderzoekt de verreikende consequenties van breedbandverbindingen, kostenbesparingen en outsourcing voor onze banen, beroepen,  ondernemingen, en voor onze vangnetten en zekerheden. Wat is úw ego-bv eigenlijk waard, op die nieuwe wereldmarkt? 

bijlagen

De afgelopen jaren werden we zo in beslag genomen door War on Terror, de val van de beurzen en het Aholdschandaal (of zo u wilt door Pim, Nina, Cees, Theo en Mohammed), dat we te laat zagen dat het globaliseringproces een versnelling kreeg die zijn weerga niet kent. Reden voor New York Times-columnist Thomas Friedman om in zijn bestseller 'De Aarde is Plat' (november 2005) de mensheid in te delen in twee nieuwe soorten: zij die als werkende mens wél en zij die níet door globalisering 'geraakt' zullen worden. Want de technologische mogelijkheden maken dat nu ook veel werk van de beter opgeleiden elders kan gebeuren, overal waar glasvezel ligt. En tegen lagere loonkosten. Hoe kwetsbaar maakt dat ons, u, mij?

Om onze mondiale marktwaarde te bepalen presenteert regisseur Marije Meerman een hedendaagse geschiedenis van de globalisering (1989-2005), aan de hand van beelden uit o.a het VPRO-programma 'De Nieuwe Wereld'. Hoe ontwikkel(d)en zich de processen waarmee wij nu worden geconfronteerd? En hoe zal iedereen gedwongen worden positie te bepalen?

biografieën

In 'De Flexmens' laat Tegenlicht zien hoe een politicus de tekenen des tijds vertaalt, de aloude vakbond een nieuwe stijl en doelgroep (de 'eenpitters') vindt, hoe outsource ondernemers denken en te werk gaan, onze it-ers zo hun twijfels hebben en hoe Meerman persoonlijk kennismaakt met de eisen die aan 'de nieuwe mondiale werknemer' gesteld worden. Otewel: hoe alles en iedereen zichzelf opnieuw zal moeten uitvinden.
Met medewerking van: Femke Halsema (39), Mei Li Vos (35), Jeroen Tas (46), Jerry Rao (53), Hugo Keizer (42) en Simrita Ahluwalia (27).

regie: Marije Meerman (38)
research: William de Bruijn/Henneke Hagen
productie: Nicoline Tania
eindredactie: Doke Romeijn/Frank Wiering