De Canadese generaal Roméo Dallaire was een half jaar voor deze genocide aangekomen. Hij was als VN-militair belast met de leiding van een vredesmissie, en deed wat hij kon met zijn driehonderd VN-soldaten. Na elf maanden keert hij als een gebroken man terug naar huis, waar de herinnering aan het extreme geweld en het schuldgevoel hem tot op de dag van vandaag achtervolgen, en hebben geleid tot verschillende zelfmoordpogingen. Na zeven jaar schrijft hij het boek Shake hands with the devil over zijn ervaringen.
Tegenlicht
Een duivels pact
Op 6 april 1994 werd het vliegtuig van president Habyarimana van Rwanda neergeschoten. Dit was het startsein van een genocide, waarbij in enkele maanden tijd meer dan 800 duizend Tutsi’s op gruwelijke wijze werden vermoord door Hutu’s.
Shake hands with the devil maakt duidelijk dat Dallaire als gezicht van het Westen en de wereld met zijn mannen volledig aan hun lot werden overgelaten door de Verenigde Naties, de Europeanen en de Amerikanen. Het gevolg was dat hij de Tutsi’s en de gematigde Hutu’s aan hun lot moest overlaten. In de door Tegenlicht aangekochte film Een duivels pact wordt Romeo Dallaire gevolgd op een reis terug naar Rwanda.
Regie: Peter Raymont
Ned. bewerking: Gijs Meyer Swantee
Eindredactie: Doke Romeijn/Frank Wiering