Tegenlicht

Drugs: Maffia of minister?

Moeten de handel in en het gebruik van alle verdovende middelen vrijgegeven worden? Toonaangevende juristen zullen zich over deze kwestie buigen.

Het VPRO televisieprogramma Tegenlicht en de Stichting Drugsbeleid (een groep van onafhankelijke deskundigen) organiseren een 'virtueel proces' tegen de Staat der Nederlanden waarin geëist wordt dat de Staat het verbod om drugs te produceren, te verkopen en te gebruiken intrekt, en dit verbod vervangt door een stelsel van regulering voor voornoemde handelingen, zodanig dat deze aan de criminaliteit worden onttrokken en dat aan de consumenten de gebruikelijke productbescherming wordt geboden (aldus de dagvaarding). 

Kortom: moeten de handel in en het gebruik van alle verdovende middelen vrijgegeven worden? Toonaangevende juristen zullen zich over deze kwestie buigen.

bijlagen

Om niet te vervallen in een vrijblijvende discussie over het drugsbeleid is gekozen voor de vorm van een juryproces waarin voor- en tegenstanders elkaar op het scherpst van de snede bestrijden. Een rechter bewaakt de ordelijke procesgang en een jury beoordeelt de argumenten van de partijen en doet uitspraak. Het beeldverslag van deze dag zal op zondagavond 17 april in een extra lange uitzending van het programma Tegenlicht tussen 20.30 uur en 22.00 uur worden uitgezonden op Nederland 3.

Het advocatenteam van de eisende partij (de Stichting Drugsbeleid; voor gereguleerde vrijgave van drugs) zal worden aangevoerd door advocaat, plaatsvervangend rechter en hoogleraar strafrecht mr Theo de Roos. Het team van 'De Staat' (drugsverbod handhaven) zal worden aangevoerd door mr Hans van Veggel, advocaat en deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. De president van onze rechtbank zal zijn: mr H.F. van den Haak, oud-president van het Gerechtshof Amsterdam en oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

Het wordt een vijf uur durend titanengevecht waarbij beide partijen ieder vijf getuigen mogen oproepen die ook door de andere partij aan een kruisverhoor onderworpen kunnen worden. Tevens mogen beide partijen als bewijsmateriaal een korte film in de rechtszaal vertonen.

Na het proces trekt de jury zich terug en doen automatische camera’s verslag van het ‘geheime’ juryberaad. Uiteindelijk komt de jury tot een oordeel.

De jury bestaat uit de volgende personen:
Mr R. Blekxtoon, oud-rechter
Mw M. de Boer, voorm. minister van VROM (voorzitter jury)
Mw C. Dresselhuys, hoofdredacteur van Opzij
Prof. dr H. Galjaard, em. hoogleraar humane genetica, Erasmus Universiteit
Mw H. Groenteman, tv-presentatrice
Mr S. Harchaoui, directeur Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling Forum
Prof. dr R.H. van den Hoofdakker, em. hoogleraar psychiatrie en dichter (Rutger Kopland)
De heer H. Karacaer, voorzitter Milli Görüs
Mw Prof. dr P.L. Meurs, hoogleraar ziekenhuismanagement, Erasmus Universiteit
Mw F. Moreira de Melo, speelster Nederlands hockeyelftal, studente rechten
Mw H. Peeters (dichteres/cultuurhistorica)
Mr P. Radhakishun, advocaat en televisiepresentator