Na de moord op Pim Fortuyn en de daverende verkiezingsnederlaag van de Paarse coalitie waren de commentaren in het buitenland eensluidend. Nederland had zijn onschuld verloren en was niet langer gidsland, modelstaat of wonder van economisch vernuft. De mythe van veel werd met een simpel pistoolschot verbroken. Maar was het werkelijk zo dramatisch of schuilt onder dit dunne laagje beschaving een volk dat zichzelf slecht kent of werkelijkheid niet onder ogen durft te komen?
Tegenlicht
Nederland in analyse
Hoe zit het met onze tolerantie, zijn we werkelijk zo vrijdenkend en zijn we terecht gidsland in morele kwesties? In Tegenlicht de Nederlandse ziel en het geweten op de sofa.
Alexander Oey en Olaf Oudheusden vertrokken naar het buitenland om daar te rade te gaan bij mensen die geruime tijd in ons land hebben gewoond. Aan de hand van interviews met Ian Buruma (schrijver), Jo Gröbel (mediadeskundige), Saskia Sassen (socioloog) en de journalisten John Peet, Alain Franco en Steven de Foer proberen zij het zelfbeeld van de Nederlandse mentaliteit te analyseren. Hoe zit het met onze tolerantie, zijn we werkelijk zo vrijdenkend en zijn we terecht gidsland in morele kwesties?
Zoals het de buitenstaander betaamt komen zij met pijnlijke observaties van een volk in verwarring. De interviews worden afgewisseld met typische taferelen uit die het hedendaagse polderlandschap zo kenmerkend maken. In dit landschap liggen de Bijlmerramp, Srebrenica en een monument slavernijverleden ons imago te vervuilen. Ze leveren een bijdrage aan het inzicht van ons zelfbeeld in een post-Paarse samenleving. In Tegenlicht de Nederlandse ziel en het geweten op de sofa.
Regie: Alexander Oey
Research: Olaf Oudheusden, William de Bruijn
Productie: Mariska Schneider, Nicoline Tania