Tegenlicht

Drijfzand, deel II

Een reconstructie van de wapeninspecties in Irak in de jaren '90, door de medewerkers van UNSCOM die daarbij betrokken waren.

Tweede deel van het tweeluik over de wapeninspecties in Irak in de jaren negentig. De Verenigde Staten maken zich op voor een oorlog tegen Irak omdat dit land zich niet zou houden aan de resoluties van de Veiligheidsraad. Maar hoe weigerachtig zijn de Irakezen eigenlijk? Wat hebben de wapeninspecties in de jaren ’90 opgeleverd en waarom ging het in 1998 precies mis? Op 13 en 20 oktober een reconstructie van de wapeninspecties in Irak in de jaren '90, door de medewerkers van UNSCOM die daarbij betrokken waren.

UNSCOM had een onafhankelijke objectieve club moeten zijn die onder VN mandaat de inspecties zou uitvoeren, maar werd uiteindelijk de speelbal van het grote politieke spel dat gevoerd werd door landen als de VS, Israël, Frankrijk en een aantal bondgenoten van Irak.

Hoe is UNSCOM gebruikt/misbruikt om dit spel te spelen, welke rol speelden de buitenlandse inlichtingendiensten als de CIA (van wiens intelligence gathering UNSCOM voor een deel van afhankelijk was), hoe groot is het potentiële gevaar van Irak als producent van massa vernietigingswapens, welke harde bewijzen hebben we hiervoor in handen en is het ooit mogelijk om een echt ‘objectieve’ beoordeling te maken?

bijlagen

Als achtergrond bij de uitzendingen van Drijfzand vindt u links op deze pagina een aantal artikelen. In ‘Chronologie van de wapeninspecties’ vindt u een complete tijdlijn van alle gebeurtenissen van de Iraaks-Iraanse oorlog tot nu. ‘Wie heeft Irak bewapend’ vertelt hoe de Westerse landen niet al te lang geleden zelf de massavernietigingswapens aan Irak verkochten waar nu zo hard tegen gestreden wordt. En in ‘De laatste ontwikkelingen’ een overzicht van de actuele gebeurtenissen rond de wapeninspecties. Reageren tenslotte, kan in het forum van Tegenlicht. Een link vindt u aan de rechterkant van deze pagina.

Bewerkte aankoop, 2002

Regie: Scott Ritter
Nederlandse bewerking: Hans Otten, Shuchen Tan.
Eindredactie Frank Wiering en Doke Romeijn