In Tegenlicht drie weken lang 'De val van Milosevic', een reconstructie van de politieke ondergang van Slobodan Milosevic, voormalig president van Joegoslavië, vanaf het hoogtepunt van zijn macht na het Dayton-vredesakkoord in 1995 tot zijn gevangenneming in Den Haag. ‘De val van Milosevic’ (The Fall of Milosevic) is een vervolg op 'Death in Yugoslavia', gemaakt door Brian Lapping en Norma Percy van de BBC in co-productie met de VPR
In deze driedelige serie vertellen wereldleiders, oorlogsvoerders, ooggetuigen en slachtoffers over de gebeurtenissen die leiden tot de ondergang van Milosevic.
Het einde
Hoe Milosevic de presidentiële verkiezingen verloor en uit zijn paleis verdreven werd. In september 2002 zouden er opnieuw verkiezingen gehouden worden. In dit deel wordt getoond hoe de oppositie zich verenigde tegen Milosevic.
Madeleine Allbright hield haar collega’s voor dat Milosevic weg moest zijn voordat zij was vertrokken als minister van Buitenlandse Zaken. Zij had daar veel voor over en stelde 30 miljoen dollar ter beschikking om de Servische oppositie te steunen.
De Servische oppositieleiders zelf vertellen in dit derde deel van ‘De val van Milosevic’ dat zij ervan overtuigd waren dat een nederlaag bij de verkiezingen voor Milosevic niet zou betekenen dat hij weg zou gaan. En zo ontstond bij de oppositie het plan Milosevic te verdrijven. Zij beloofden elkaar daarbij tot het einde te gaan.
Op de dag van de aanval tegen Milosevic wordt de oppositie op alle mogelijke manieren gesteund. De drummers van de bekende rockster Djuricic uit Belgrado begeleiden de mars van de demonstranten naar het parlement op hun drumstellen. En kraanmachinist Joe rijdt zijn kraan over de treden van het parlement en hijst de demonstranten over de hoofden van politie heen naar de ramen van de eerste verdieping.
Ondertussen kreeg de Servische politie de opdracht te schieten op demonstranten en vanuit helicopters capsules met 10 kilo traangas midden in de menigte te werpen, zo vertellen twee Servische politie-commandanten. Zij weigeren. Ook het leger weigerde tanks in te zetten en uiteindelijk verklaarde Milosevic dat Kostunica de verkiezingen had gewonnen en president was.
Onder druk van het Westen werd Milosevic uiteindelijk op 30 maart/1 april gearresteerd. Degenen die hebben onderhandeld met Milosevic vertellen aan het eind van dit derde deel over zijn amateuristische arrestatie. Bij deze arrestatie dreigde Milosevic, wapen in de hand, zichzelf en zijn familie dood te schieten. Hij wilde dit liever dan dat hij meegenomen werd naar de gevangenis.
Uiteindelijk werd Milosevic uitgeleverd aan het Haagse Tribunaal. Zijn proces startte in februari 2002 en zal zeker 2 jaar duren.