Ovt
Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm
OVT is te gast in Huis Bergh, het kasteel in het centrum van het Achterhoekse ’s Heerenberg. Het kasteel verwierf onlangs het meer dan levensgrote portret van een van haar illustere bewoners, graaf Hendrik van den Bergh (1573-1638). Van den Bergh vestigde zijn omstreden reputatie tijdens de Tachtigjarige oorlog, door zowel aan de Staatse als aan de Spaanse kant te vechten. Hendriks vader was ook een man van dubbele loyaliteiten; getrouwd met de zus van Willem de Zwijger, maar in dienst van de Spanjaarden.
De dilemma’s van de adel uit het Oosten, in een programma met kunsthistoricus en adviseur Huis Bergh, prof Henk van Os, Diane Visser van Huis Bergh, archivaris Peter Bresser en historicus Conrad Gietman, auteur van het onlangs verschenen boek over de Oost-Nederlandse adelscultuur,
Liederen gezongen door ‘Ons Vermonden’.
11.25
Het Spoor terug: Mensch durf te leven!
Een dubbelportret van de cabaretiers Max Blokzijl en Jean-Louis Pisuisse
Hun 'Avonturen als straatmuzikant' door hen in het Algemeen Handelsblad gepubliceerd en als boek verschenen, vormden hun doorbraak in de Nederlandse cabaretwereld. Tien jaar lang, aan het begin van de vorige eeuw, vierden ze hun successen in binnen- en buitenland. Tot de Eerste Wereld uitbrak en ze ieder hun eigen weg gingen. Blokzijl werd correspondent in Berlijn, Pisuisse werd een succesvol cabaretier. Hun leven kreeg een tragisch einde, alsof het een toneelstuk was.
Pisuisse werd in 1927 samen met zijn vrouw vermoord door een rivaal die ook de hand aan zichzelf sloeg, een crime passionel. En Blokzijl werd in 1946 wegens oorlogsmisdaden ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.
Slot van een tweeluik
Samenstelling: Hans Olink