Ovt
Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm
10.00-11.00:
Deze week kwam de nieuwe Michelingids weer uit. Welke restaurants kregen of verloren een ster? Frankrijk kenner Prof. Henk Wesseling over de geschiedenis van de Michelingids.
Aandacht voor de ‘Geïllustreerde Atlas van het Hiernamaals’, over de verschillende voorstellingen van het hiernamaals sinds het ontstaan van de beschaving. Met één van de auteurs Guido Derksen en kerkhistoricus Paul van Geest.
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet
Het Saramacca project. Daarop promoveerde deze week de oud-ambassadeur Alexander Heldring. Een gesprek met hem over dit plan van Joodse kolonisatie in Suriname. Na de tweede Wereldoorlog werd er onderhandeld met de Nederlandse en Surinaamse regering over vestiging van 30.000 joodse ontheemden uit Europa in Suriname. De onderhandelingen liepen stuk uit angst voor ‘communistische infiltranten’ uit Centraal- en Oost –Europa.
11.00-12.00:
Historische boekenrecensies met historicus Han van der Horst en Parool-journalist Han van der Horst.
11.25
Het Spoor terug: Mensch durf te leven!
Een dubbelportret van de cabaretiers Max Blokzijl en Jean-Louis Pisuisse
Hun 'Avonturen als straatmuzikant' door hen in het Algemeen Handelsblad gepubliceerd en als boek verschenen, vormden hun doorbraak in de Nederlandse cabaretwereld. Tien jaar lang, aan het begin van de vorige eeuw, vierden ze hun successen in binnen- en buitenland. Tot de Eerste Wereld uitbrak en ze ieder hun eigen weg gingen. Blokzijl werd correspondent in Berlijn, Pisuisse werd een succesvol cabaretier. Hun leven kreeg een tragisch einde, alsof het een toneelstuk was.
Pisuisse werd in 1927 samen met zijn vrouw vermoord door een rivaal die ook de hand aan zichzelf sloeg, een crime passionel. En Blokzijl werd in 1946 wegens oorlogsmisdaden ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.
Deel 1 van een tweeluik
Samenstelling: Hans Olink
Presentatie: Astrid Nauta
Stemmen: Chris Kijne, Anton de Goede en Elma Zwart
Geïnterviewden: Jacques Klöters (cabaretdeskunditge) en René Kok (biograaf Max Blokzijl)