Ovt
Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm
10.00-11.00:
Een reaktie op het kabinetsbesluit dat er geen Nationaal Historisch Museum komt van direkteur Valentijn Byvanck en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.
Volgende week zijn er in de Verenigde Staten tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres. De vraag is of de Democraten hun meerderheid in het congres behouden. Wat is de invloed van de conservatieve Boston Tea Party? Amerikanist Hans Veldman over de oorsprong van de Boston Tea Party, een protest van Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheid op 16 december 1773.
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet
Historicus Philipp Blom over zijn nieuwe boek ‘Het verdorven genootschap. De vergeten radicalen van de Verlichting’ . Het verhaal van de achttiende-eeuwse Parijse salon van Baron Thiry d’Holbach, waar de grootste geesten van die eeuw – Diderot, Hume, Rousseau – samenkwamen. De radicale filosofie die tussen 1750 en 1770 in deze salon tot bloei kwam, is van historisch belang geweest voor de ontwikkeling van het sceptische moderne denken. De levensverhalen van de verschillende gasten van de salon, de onderlinge vriendschappen, waarvan sommige in diepe afkeer, zelfs haat eindigen - bijvoorbeeld die tussen Diderot en Rousseau - worden verbonden met de ontstaansgeschiedenis van hun ideeën.
11.00-12.00:
In Memoriam Harry Mulisch:
In zijn woonplaats Amsterdam is Harry Mulisch overleden. De schrijver van onder meer De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel werd 83 jaar.
Met de de OVT-recensenten Han van der Horst en Hans Renders, columniste Nelleke Noordervliet en historicus Wim Berkelaar. Reakties op zijn over overlijden van publicist Max Pam, vriend Marcel van Dam en historicus Hans Blom.