Ovt
Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm
10.00-11.00:
Het is hoog tijd dat Kuifje uit de kast komt, volgens de Vlaams politicus én historicus Bart de Wever. Na de bekendmaking door de familie dat Willy Vandersteen, de tekenaar van Suske en Wiske, tijdens de oorlog spotprenten maakte voor nazikranten, zouden de erven Hergé, de geestelijk vader van Kuifje, dat ook moeten doen, aldus De Wever. Want hij maakte ook tekeningen voor foute kranten.
Is er een striprel gaande in België? Bart de Wever, historicus Universiteit van Gent en broer van Bart de Wever, over deze kwestie.
Onlangs verscheen de 13-delige CD-box ‘Next Stop is Vietnam 1961-2008’. Een verzameling van 334 liedjes van zowel voor- als tegenstander van de Vietnamoorlog. De box geeft een byzonder beeld van de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam.
Een gesprek over de betekenis van de muziek tijdens de Vietnamoorlog met historicus Jan de Vries, die in 2006 met een platenkoffer de middelbare scholen is langsgegaan, om scholieren toen muzikaal op hun examenonderwerp Vietnam voor te bereiden.
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet
Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië. Dat is de conclusie na historisch onderzoek van prof.dr. Jan Breman en beschreven in zijn deze week te verschijnen boek ‘Koloniaal profijt van onvrije arbeid: het Preanger stelsel van gedwongen koffieteelt op Java’. Een herziening van onze koloniale geschiedschrijving over een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.
Door stelselmatige uitbuiting en onderdrukking van de boerenbevolking op Java kreeg de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) meer dan de helft van de wereldwijde koffiehandel in handen.
Een gesprek met Jan Breman, emeritus hoogleraar Sociologie aan het Centrum voor Azië Studies aan de Amsterdam School of Social Science Research, Universiteit van Amsterdam.
11.00-12.00:
Historische boekenrecensies met Han van der Horst en Paul Arnoldussen
11.25
Het Spoor terug: De Javaanse Diaspora
Ook 120 jaar geleden is Java al overbevolkt en als in Suriname de slavernij wordt afgeschaft sturen de Nederlanders de Contractarbeiders van Oost naar West-Indië. De arbeiders zijn geronseld op Java en soms 13 of 14 jaar oud. Ze hebben geen weet van Suriname of waar het ligt. Ook weten ze niet dat ze in Suriname vaak één enkele dag betaald zullen krijgen voor twee tot drie dagen werk. Want in Suriname is de slavernij dan wel afgeschaft maar wie niet hard genoeg werkt kan daardoor in de gevangenis terecht komen.
Deel 1 van een tweeluik
Samenstelling: Peter Meijwes