Ovt
Presentatie: Michal Citroen en Jos Palm
10.00-11.00:
Welke datum moet onze Nationale Feestdag worden. Luisteraars van OVT mengen zich in de discussie. James Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis, zelf afkomstig uit Amerika over de Nationale Feestdag.
Vijftig jaar geleden, op 30 juni 1960, werd Congo onafhankelijk van België. Een gesprek over de roerige geschiedenis van Congo met de cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David van Reybrouckvan wie deze week het boek ‘Congo, een geschiedenis’ verschijnt. Over anderhalve eeuw Congo, over de verpletterende geschiedenis van de ex-kolonie.
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet
Erik Somers van het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) over de herinneringen David Cohen, voorzitter van de Joodse Raad (1941-1943).
David Cohen was in de Tweede Wereldoorlog een van de voorzitters van de Joodse Raad. Hij werd in 1943 gedeporteerd naar concentratiekamp Theresienstadt. Hij overleefde de oorlog. Deze in 1956 gedicteerde memoires, die nu voor het eerst in boekvorm verschijnen, geven inzicht in de betekenis van de Joodse Raad en de pijnlijke worsteling van de Joden in Nederland. Voorzien van historische duiding door Erik Somers.
11.00-12.00:
Oud-inlichtingenofficier en geschiedschrijver van de Marine Inlichtingendienst Wies Platje over zijn nieuwe boek ‘Een zee van geheimen. Inlichtingenoperaties tijdens de Koude Oorlog’
De Lange weg naar Darwin (slot)
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin.
Afl.24: Dirk van Hulle over de dichter William Wordsworth en de weg naar grandeur
11.25 Het Spoor terug: Het trauma van De Bark
In de Achterhoek, tussen Varsseveld en Aalten, staat een monument ter herdenking aan 46 mannen die geëxecuteerd zijn als represaille voor de moord op vier Duitsers enkele dagen eerder.
De plaatselijke verzetsgroep De Bark was verantwoordelijk voor de dood van die Duitsers. Een fatale fout waar de verzetsstrijders na de bevrijding niet meer aan herinnerd willen worden. Te pijnlijk en daarom besluiten ze gezamenlijk hun mond te houden over wat er destijds precies gebeurd is. Pas 65 jaar later besloot een van hen, Nicolaas Oostelaar, het verhaal toch te vertellen. Samenstelling: Sharon van Uum