Ovt
Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm
10.00-11.00:
Afgelopen week hebben Rusland en Noorwegen na 40 jaar de grens vastgelegd in de olierijke Barentszzee. Daarmee komt een einde aan een al veertig jaar durend geschil tussen Rusland en Noorwegen over de loop van die grens. Beide landen zeiden aanspraak te maken op een zelfde gedeelte van de Barentszzee,
De Barentszzee is een onherbergzaam gebied waarvan vermoed wordt dat het rijk is aan olie en gas. Louwrens Hacquebord, directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen met een reaktie op dit akkoord.
Wilfried Uitterhoeve over zijn boek ‘Koning, keizer, admiraal. De ondergang van het Koninkrijk Holland, november 1809 - juli 1810’. Het is nu tweehonderd jaar geleden dat keizer Napoleon een eind maakte aan het Koninkrijk Holland en het bij Frankrijk inlijfde. In de daaraan voorafgaande maanden hield de keizer het land en zijn allereerste koning en broer, Lodewijk Napoleon, in een wurggreep.
De column van de journalist Henk Hofland
4 mei herdenkingsdag. Een gesprek met Maud van de Reijt over haar boek ‘Zestig jaar herrie om twee minuten stilte’, waarin zij de geschiedenis van 4 mei beschrijft. Een verhaal van discussies en verschuivende opvattingen over ons nationaal verleden.
En de vraag wat moet onze nationale herdenkinsdag worden.
11.00-12.00:
Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 verbleef een groot deel van de Nederlandse handelsvloot op zee. De schepen werden door de geallieerden ingezet en de scheepslieden kregen een vaarplicht en werden daarmee gemilitariseerd. De achtergebleven familieleden moesten zonder kostwinner de oorlog zien door te komen. Dankzij de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis werden de zeemansgezinnen van geld voorzien.
Een gesprek met de historicus Johan van der Wal, mede-auteur van het boek ‘Zeemansgezinnen in bezet Nederland’ en zelf zoon van een zeeman.
De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin.
Afl.23: Classicus Piet Schrijvers over Alles uit de schelpen: Erasmus Darwin (de grootvader van Charles Darwin)
11.25 Het Spoor terug: NatLab
Een tweeluik over het in 1914 opgerichte Philips Natuurkundig laboratorium, ofwel NatLab, de in Nederland gevestigde researchafdeling van Philips. Dat een grote internationale uitstraling had en waar ook de CD is uitgevonden.
Deel 2
Samenstelling: Marten Minkema