Ovt
Presentatie: Michal Citroenen Jos Palm
10.00-11.00:
Afgelopen week werd Rusland opgeschrikt door bomaanslagen in de Moskouse metro en in Dagastan, nu opgeëist door de Tsjetsjeense rebellenleider Oemarov. Een gesprek met Michael Kemper, hoogleraar Oost-Europese studies, over de wortels van de jihad van moslims uit de Noordelijke Kaukasus tegen de Russische verovering in de negentiende eeuw.
Deze week voor Pasen is de Matthäus Passion, het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie volgens Matteüs, van de componist Johann Sebastian Bach weer in Nederland opgevoerd. Ook verscheen het boek De geheimen van de Matthäus-Passion, ambacht en muystiek van een meesterwerk’ van De Nederlandse Bachvereniging. Een gesprek met Jos van Veldhoven, dirigent en artistiek leider van De Nederlandse Bachvereniging over Nederland en de Matthäus Passion.
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet
Deze week is het paleis van de Romeinse keizer Nero, De Domus Aurea, ingestort. Een gesprek met classicus Anton van Hooff over zijn nieuwe boek ‘Nero & Seneca. De despoot en de denker’. Hoe raken de levens van de keizer en de filosoof eerst nauw met elkaar verbonden en verwijderen daarna van elkaar.
11.00-12.00:
Op 4 april 1970, nu precies 40 jaar geleden werd de politieke partij DS’70 opgericht. DS'70 was een centrumrechtse sociaaldemocratische partij en opgericht in 1970 als afsplitsing van de Partij van de Arbeid.
Politicoloog, en verbonden aan het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, Paul Lucardie over deze in 1983 opgeheven partij.
De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan
Darwin.
Afl.22: De eerste evolutionist: Bert Theunissen over de Franse bioloog Jean-Baptiste de Lamarck
Rik Smits over zijn boek ‘Het raadsel van linkshandigheid’. Hoe ging men in de geschiedenis met linkshandigen om?
11.25 Het Spoor terug: de Tiendaagse Veldtocht, deel 1
In augustus 1831 trok Nederland ten aanval tegen Belgïe. Deze militaire operatie is de geschiedenis in gegaan als de Tiendaagse Veldtocht. Koning Willem I wilde de Belgische opstand neerslaan en het Nederlands gezag herstellen. De opzet slaagde niet. Onder druk van Frankrijk staakte Nederland de aanval. Daarmee was België definitief verloren als onderdeel van de Nederlandse natie.
Schrijver Atte Jongstra schreef een boek over deze periode: De Heldeninspecteur. Met Jeroen Wielaert ging hij op het spoor terug van de veldtocht, van Poppel, tot Leuven. Verslag in twee delen van Nederlands kleine oorlogje tegen België.