Ovt
Presentatie: Michal Citroen en Jos Palm
10.00-11.00:
De Koninklijke De Ruijter, de broodversierder sinds 1860, bestaat 150 jaar. Met producten als (gestampte) muisjes, vruchtenhagel en chocoladehagelslag staat De Ruijter al generaties lang op de Nederlandse ontbijttafel. Menno van der Vlist van De Ruijter over het 150 jarig bestaan.
De column van de journalist Henk Hofland
Zaterdagavond is het eerste deel van de AVRO-serie ‘De Troon’ te zien, geïnspireerd op het boek 'Voor de Troon wordt men niet ongestraft geboren' van Daniela Hooghiemstra en Dorine Hermans. De Troon is een dramaserie over de levens en onderlinge verhoudingen van koningen Willem I, Willem II en Willem III. Over de strijd tussen vaders en zonen, tegen de achtergrond van onze ‘vergeten’ negentiende eeuw.
Aanleiding voor een gesprek met de drie historici en Willem-kenners: Jeroen Koch, biograaf van Willem I, Jeroen van Zanten, biograaf van Willem II en Dik van der Meulen, biograaf van Willem III.
De koningen Willem I, II en III krijgen in 2013, het jaar dat Nederlandse monarchie twee eeuwen bestaat, ieder een eigen wetenschappelijk verantwoorde biografie. Iedere auteur neemt één koning voor zijn rekening en de biografieën staan los van elkaar. Het is echter wel de bedoeling dat aan de hand van enkele terugkerende thema's ook de grote lijnen in de geschiedenis van de Nederlandse monarchie gedurende de negentiende eeuw zichtbaar worden gemaakt.
Oproep Gordijnen bij stemhokjes: villavpro.nl of zie site villa vpro.
11.00-12.00:
Een gesprek met Arno Bornebroek, auteur van de net verschenen biografie . ‘De oorlog zit me op de hielen. Hans Teengs Gerritsen, 1907-1990’. Over de man wiens leven onlosmakelijk verbonden is met de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan, Hans Teengs-Gerritsen, vriend van Prins Bernhard.
De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan
Darwin.
Afl. 19: Kunsthistorica Marrigje Rikken over de schilders van de Nieuwe Wereld. In het kielzog van Johan Maurits van Nassau, de gouverneur van Nederlands-Brazilie, trokken schilders naar de nieuwe wereld om de vreemde dieren en planten in beeld te brengen.
11.25 Het Spoor terug: De vrije radio in de jaren ‘80
Dit jaar is het 20 jaar geleden dat er een eind kwam aan de uitzendingen van de illegale radiostations die gedurende de jaren tachtig grote groepen luisteraars bediende.
Amsterdam, maar ook bijvoorbeeld een stad als Nijmegen kende een aantal trendzettende radio-stations, in de lucht gehouden door een groep enthousiastelingen die vaak op de hielen werden gezeten door politie en opsporingsdienst. Inmiddels is er in Nederland (legale) lokale radio, ontstaan door die illegale praktijken in de jaren ‘80.
Samenstelling: Peter Kroon