Ovt
Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm
10.00-11.00:
December 1948, nu 61 jaar geleden begon de zogenaamde 2e ‘politionele actie’ in Nederlands-Indïe. De nu 90-jarige legerarts Jan Kakes was erbij en legde zijn belevenissen op filmcamera vast. In OVT een verslag van die beelden. Te zien op de website en het themakanaal onder de titel 'Bewogen herinneringen'.
Op 27 december 1949 nu zestig jaar geleden werd er definitief afscheid genomen van Nederlands-Indië. De onafhankelijkheid van Indonesië werd erkend. Nederlandse soldaten en burgers vertrokken noodgedwongen uit Indië. Na de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949), waarin Nederland het opnam tegen Indische vrijheidsstrijders van Soekarno, kwam er na ruim driehonderd jaar een einde aan de koloniale overheersing. Voor veel Nederlanders was het verlies van de grootste Nederlandse kolonie een grote klap (‘Indië verloren, rampspoed geboren’). Een gesprek met René Kok van het NIOD en mede-samensteller van het boek ‘Koloniale oorlog 1945-1949 1945-1949. Van Indië naar Indonesië’ en met Gerda Jansen Hendriks, maakster van de Andere Tijden Special ‘De wereld door soldatenogen’ over Nederlands-Indïe die 27 december a.s. zal worden uitgezonden.
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet
N.a.v. de ontuchtzaak van de zwemleraar Benno L. en de weigering van pedofielen in een bepaalde woonomgeving een gesprek met Gert Hekma, hoogleraar in de geschiedenis van de seksualiteit, over de omgang met pedofilie vroeger en nu.
11.00-12.00:
Sef Derkx van het Limburgs Museum over zijn speurtocht naar één van de ruim 500 spoorloos verdwenen Nederlanders uit de Tweede Wereldoorlog, de Venlonaar Toon Bergmans. Het laatste levensteken van hem werd vernomen in juli 1944 vanuit Frankrijk.
De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin.
Afl 11: Kerkhistoricus Paul van Geest over Augustinus, de hekkensluiter van de klassieke wereld
11.25 Het Spoor terug: Help de Russen de winter door
Een tweeluik over de VARA-aktie ’Help de Russen de winter door’ uit december 1990. De aktie had tot doel geld in te zamelen om voedselpakketten naar Rusland te sturen in het toen door crisis geteisterde Rusland. Het Westen zag toen dagelijks op t.v. in Rusland lange rijen mensen voor lege winkels staan.
Deel 1: kritiek op de Aktie
Samenstelling: Astrid Nauta Geïnterviewden: oud-VARA voorzitter Marcel van Dam; oud-Rusland-correspondenten Hubert Smeets en Alexander Münninghoff; de monitoren Cees Willemsen en Sven Standhardt en de projectleider van de Stichting Voedselhulp aan de Russen Roel Houwer