Ovt
Presentatie: Michal Citroen en Jos Palm
10.00-11.00:
Begin negentiende eeuw verdween de bever uit het Nederlandse landschap door overbejaging. Op 25 oktober 1988 keerde het grootste knaagdier ter wereld terug in ons land. Op die dag werden door het Wereld Natuur Fonds drie uit Oost-Duitsland afkomstige beverfamilies uitgezet in de Biesbosch. De initatiefnemer Ronald van der Giessen over de bevers die 21 jaar later nog steeds in de Biesbosch te vinden zijn.
Vanaf de Nacht van de Geschiedenis in Amsterdam:
Een gesprek over ‘De Oorlog’ een 9-delige tv-serie van de NPS over de Tweede Wereldoorlog die op 25 oktober van start gaat. Met eindredakteur Ad van Liempt, en auteur van het boek ‘De oorlog en historicus Chris van der Heijden., auteur van o.a. Grijs Verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog’.
En aandacht voor het komende week te verschijnen eerste deel van het complete overzichtswerk over de NSB ‘De NSB Ontstaan en opkomst van de Nationaal Socialistische Beweging, 1931-1935’. Met de auteurs Robin te Slaa en Edwin Klijn.
11.00-12.00:
De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan
Darwin. Afl 6: Classicus Anton van Hooff over Herodotus, de eerste natuurvorser.
11.25 Het Spoor terug: 1812, deel 2
Naar aanleiding van het thema van de week van de geschiedenis: Oorlog en Vrede, herhaalt OVT de documentaire 1812, de veldtocht van Napoleon door Nederlandse ogen. Het is een verslag van de lotgevallen van het 125e regiment van linie, dat op de dramatische terugtocht van Napoleons troepen bij de Berezina in de pan is gehakt. Het 125e bestond voor het grootste deel uit Nederlandse dienstplichtigen. Het verhaal is samengesteld uit soldatenbrieven en memoires van de schaarse Nederlandse overlevenden.
Gedeeltelijke herhaling van de kerstuitzending uit 2005.
Samenstelling: Mathijs Deen