OVT
Dromen uit de gouden eeuw
Nederland werd in de zeventiende eeuw gekenmerkt door ‘durf en vroomheid, geest en fantasie’ en door ‘de wil tot daden’ en ‘het besef voor recht en redelijkheid’. Zo schreef de historicus Johan Huizinga over de inwoners van de polder in de gouden eeuw.
Historicus Luc Panhuysen is te gast.
Luilekkerland
Ze droomden van een berg rijstebrij waar je je doorheen moest vreten, en dan bereikte je het luilekkerland. De Middeleeuwse vaderlanders hielden aldus zichzelf en hun medevaderlanders overeind in een harde wereld. Middeleeuwenkenner Herman Pleij komt praten over Dromen van Cocagne en andere middeleeuwse afwijkingen.
De column is deze week van Nelleke Noordervliet
Historische Vrouwenquiz
Wat moeten we weten van beroemde historische vrouwen, van het tasje van Thatcher tot en met het de stemmingswisselingen van Wilhelmina. Bedenkster van de quiz en schrijfster van ‘Het grote geweldige vrouwenboek’ Machteld Maris is te gast.
Boeken
De beste historische boeken van deze maand worden weer besproken door onze recensent en NRC-journalist Bart Funnekotter.
Met onder meer besprekingen van: ‘De spiegel van het Westen. Het nazisme en de westerse beschaving’ van Jean-Louis Vuillierme; ‘Zwarte Aarde. Geschiedenis van de holocaust’, van Timothy Snyder; ‘De afdaling in de hel – Europa 1914 – 1949’ van Ian Kershaw; en ‘Filips II Onmachtig koning’ van Geoffry Parker
De laatste blauwe envelop
Na precies 100 jaar neemt Nederland afscheid van de blauwe envelop, met goedkeuring van een wetsvoorstel dat deze week door de Eerste Kamer ging.
Historicus Oscar Gelderblom komt praten over de doortastende historie van de belasting en de droom van gelijke laten en lusten via de belasting.
Wij Europeanen
In de maand september 1929 gloorde heel even de hoop van een harmonieus en samenwerkend Europa. Een Europese federatie, een Europees project onder leiding van Frankrijk en Duitsland, van Aristide Briand en Gustav Stresemann leek heel even een kans te maken tijdens de jaarlijkse Assemblee van de Volkenbond. Een tiental jaren later werd duidelijk dat een verenigd Europa vooral een zwart Europa zou worden.
Publicist Wim de Wagt schreef ‘Wij Europeanen’, over dit vergeten mogelijk sleutelmoment uit de geschiedenis van Europa, en komt erover vertellen.
Damesmode
Wat droegen de dames tussen 1900 en 1965? Een Charlestonjurkje, een minirokje zoals Miss Twiggy en een babydol. En natuurlijk nog veel meer. Het is allemaal te zien in de expositie ‘Ode aan de Nederlandse mode’ in het Gemeentemuseum in Den Haag.
Samensteller en modecollectie-verzamelaar Joke van Dijk is te gast.
BOERENCULTUUR
(laura) Als we over dromen praten, dan ontkomen we niet aan de dromen die uiteenspatten. Zoals die van het oude boeren cultuurlandschap. Want de groene weilanden, heggetjes, bomenrijen en akkers, die verdwijnen.
(Jos) En als ergens dat boerenlandschap dat steeds meer verdwijnt, dan was dat wel in de Hedwigepolder, die op afzienbare termijn wordt teruggeven aan de natuur. En het toeval wil, dat een klein stukje van die polder in Zeeuws Vlaanderen, bij België hoort, en dat een Belgisch schrijver er een boek over heeft geschreven. Het boek heet: ‘Dit is mijn hof’, en de auteur en tevens deeltijd-boer Chris de Stoop is bij ons.