2014-06-01, OVT 10.24 Spoor Terug, De Aardappel
We zijn een land van aardappeleters. Het Bintje, de Lekkerlander, de Dore of Malta: er werden bijna theologische debatten gehouden over welke het lekkerste was. Evenzeer werd er gediscussieerd over de vraag hoe de aardappel in kwestie, vastkokend of droogkokend, moest worden bereid: hoe kreeg je de aardappel nou kruimig of bloemig. Toch kwam de goede pieper pas in de achttiende eeuw naar ons land, vanuit Peru. Eenmaal geïntroduceerd werd hij een groot succes. ‘ Zonder een lekkere aardappel heb ik niet gegeten’ , zo sprak menig Nederlandse huisvader, die vooral aan de pieper dacht als hij de bekende woorden sprak: ‘ Heer zegen deze spijze.’ In Het Spoor Terug: De triomf van twee eeuwen aardappel, verteld door boeren en historici. Zondag deel 1: de opmars van de aardappel, gemaakt door Michal Citroen