OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.05 Ochtendwijding van Arie Kleijwegt, die dit keer gaat over 'nationale trots' naar aanleiding van de première van de musical Cyrano op Broadway en die geproduceerd is door Joop van den Ende. Die zit in Aalsmeer, waar ook onze andere nationale trots, de KLM, is gehuisvest.
10.10 Reportage over de opening deze week van het nieuwe Volksbuurtmuseum in de Haagse Schilderswijk.
Naar aanleiding daarvan een discussie met de directeur, de heer John Duivesteijn (de broer van de wethouder), en met de heer G.J. Verwers, voorzitter van de Nederlandse Museum Vereniging, over het hoe en waarom en bestaansrecht van een dergelijk museum.
10.45 Kees Slager in gesprek met Ronald van der Wal die bezig is af te studeren op de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie in begin jaren '80 in ons land werd gehouden. Aanleiding is het Dossier Kernenergie van Minister Andriessen dat deze week werd gelanceerd en waarin de minister zijn plannen voor de bouw van meer kerncentrales ontvouwde.
11.05 Historisch Nieuwsrubriek, waarin:
- een commentaar op Marten Toonder die ontkende dat hij zich had aangemeld bij de Kultuurkamer tijdens de oorlog.
- een bericht over de tentoonstelling "Tussen Moskou en Finsterwolde", over de geschiedenis van het communisme in Oost-Groningen, in het Veenkoloniaal Museum in Veendam plus boek met dezelfde titel.
- Bericht over de sloop van het voormalige gebouw van de Centrale Arbeiders Verzekeringsbank, waarmee weer een bolwerk van de arbeidersgeschiedenis is geslecht. Een deel van het interieur ging naar het IISG. De Centrale is opgegaan in de Reaal Verzekeringsgroep.
11.10 Interview van Kiki Amsberg met de dichter H.H. ter Balkt naar aanleiding van het verschijnen van zijn dichtbundel Laaglandse Hymnen (Bezige Bij) die helemaal gewijd is aan onze geschiedenis.
11.15 Interview van Kees Slager met Wietske van Agtmaal, conservatrice van het Vakbondsmusem in Amsterdam, die tentoonstelling heeft samengesteld over vaandels.
11.25 Aflevering 4 van de achtdelige Spoor Terugserie "Als de Russen Komen", over Nederland en de Koude Oorlog.
In deze aflevering komen aan het woord:
- Frater Kloppenburg, over de totstandkoming van de Rijn-IJssellinie in 1949, om een eventuele aanval van de Russen te pareren.
- Govert Huijser, was chef-staf van de Nederlandse Krijgsmacht, eveneens over die Rijn-IJssellinie.
- Ad Vermeulen, secretaris van het NVV, over de Koude-Oorlog-hysterie die uitbrak ten tijde van de oorlog in Korea.
- Edmund Wellenstein, hoofd van de Afdeling Duitsland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, over de rol van Duitsland in de nieuwe naoorlogse internationale orde.
- Wim Thomassen, PvdA-minister in Zaandam
- Ger Verrips, PvdA-lid die overstapt naar de CPN.
- Kees van der Kraan, vicevoorzitter van der Vereniging Nederland-USSR en 1e hoboïst van het Concertgebouworkest, mag niet mee op tournee naar de VS.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager