OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt heeft als motto 'het hemd is nader dan de rok' en gaat over herfst 1944 toen Arie werkte bij Radio Herrijzend Nederland. Zijn collega Kees Middelhoff maakte concertopnamen in de kathedraal Sint Jan van Den Bosch, maar werd daarbij steeds gehinderd door overvliegende V1's. Toen het Middelhoff toch lukte de opname te maken tussen twee V1's door was men daarover zeer verheugd. Men vergat daarbij echter zich af te vragen wat de V1's zouden aanrichten bij het neerkomen enkele minuten later.
10.10 Paul van der Gaag in gesprek met John Jansen van Galen en Hendrik Spiering, auteurs van het zojuist verschenen boek "Rare Jaren" (Nijgh en van Ditmar), over de geschiedenis van de Haagse Post.
10.45 Reportage van Marnix Koolhaas over de Leidse amateur-archeoloog Dick van der Plas. Deze beschikt over een grote - illegaal verworven - archeologische collectie die hij tentoonstelt in zijn eigen huis in de Groenesteeg te Leiden. Reportage over hoe vd Plas deze collectie heeft verworven en over waarom de gemeente Leiden er geen belangstelling voor toont.
11.05 Gesprek van Gerard Leenders met oud-Waarheid hooofdredacteur Ger Verrips op het Congres "Internationale Crises en Binnenlandse Veiligheid" dat werd georganiseerd door de Stichting Inlichtingen Studies Nederland (NISA). Verrips is bezig met een boek over de naoorlogse CPN en hij heeft daarvoor in de BVD-archieven mogen snuffelen. Hij zou daar bekend maken dat Daan Goulooze, voormalig CPN-bestuurder, agent voor de BVD is geweest.
11.10 Recensie van Kees Slager over de zojuist verschenen autobiografie van Ger Harmsen "Herfsttijloos" (SUN). Kees kraakt het boek min of meer.
11.10 Kees Slager in gesprek met Haagse Courant-journalist Aad Wagenaar, die een artikel geschreven heeft waaruit moet blijken dat Marinus van der Lubbe in 1933 niet de Rijksdag in Berlijn in brand heeft gestoken. Wagenaar heeft gesproken met ene Fischler, een Duitser die alle archiefstukken uit die tijd aan het napluizen is.
11.15 Kees Slager in gesprek met Liesbeth de Vries, uitgeefster van de historische reeks Kosmos Historisch, over het hoe en waarom van deze boeken.
-Nederlands-Indië - Hans Buiter
-Het Hollandse Huisgezin - Dirk Damsma
-Romeins Nederland- van Dockum en van Ginkel
-Ontdekkingsreizen van Nederlanders - Roeper en Wildeman
- Wassend Water
11.25 Tweede aflevering van de achtdelige Spoor Terug serie over de Koude Oorlog in Nederland: "Als de Russen komen".
In deze aflevering aan het woord:
- Kees (C.W.) Fock, voormalig secretaris-generaal van het Ministerie van Algemene Zaken, oprichter Gladio, Hoofd van de Buitenlandse Inlichtingendienst, over de vrijheidsstrijd in Ned. Indië die naar zijn mening door Moskou gesteund wordt.
- Ger Verrips, later CPN-bestuurder, maar toen nog PvdA-lid, ovr de kwestie Ned.Indie.
- Gerard Pothoven, oud-Waarheidredacteur, over de dreiging van een Derde Wereldoorlog.
- Edmund Wellenstein, medewerker Kabinet van de Koningin over de omwenteling in Praag 1948.
- Simon Schilp, politieagent en CPN-lid, over wat met hem gebeurde na Praag.
- Geert Geerts, nu Directeur Bronbeek, meldt zich na Praag bij de Nationale Reserve.
- Wim Wertheim, socioloog, over vredesoffensief Sovjet-Unie.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager