OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat deze week over de verschrikkingen van de oorlog in Bosnië, waar vooral in de stad Mostar de mensen er verschrikkelijk aan toe zijn. Arie verhaalt over de kracht van het medium televisie, waardoor die oorlog wel heel erg dichtbij komt. En hij bespiegelt dat het in deze 'fantastische wereld' mogelijk is dat je op een televisieavond beelden van de oorlog krijgt voorgeschoteld, daarna iets over dieren en daarna tennis.
10.10 Kiki Amsberg in gesprek met Geert Mak en Constant Vecht over het bedrijven van Familiegeschiedenis.
Van Constant Vecht verscheen onlangs het boek "Huis aan de Amstel", over de geschiedenis van zijn familie, en Geert Mak is bezig met het beschrijven van de geschiedenis van zijn familie. Hij publiceerde onlangs in het tijdschrift Atlas het eerste hoofdstuk: "Mijn vader van teer en touw".
Kiki laat bij wijze van inleiding een fragment horen uit een vroegere Spoor Teruguitzending over "De Wet van 22 december 1948", die gaat over de naturalisatie tot Nederlander van haar ouders en 20 anderen.
10.45 Reportage van Marnix Koolhaas over het bedrijven van stamboomonderzoek. Marnix ging kijken in het Amsterdams Gemeentearchief.
11.05 Kees Slager telefonisch in gesprek met Frits van Echten, filmer en maker van de documentaire (oral history) "Jongeren van '44" over een gewapende overval op 11 december 1944 op het Huis van bewaring in Assen door de Knok Ploeg Noord Drenthe. Hierbij werden 29 gevangenen bevrijd. Van Echten noteerde voor deze videofilm de ervaringen en getuigenissen van 17 betrokkenen.
11.20 Reportage van Gerard Leenders naar aanleiding van de expositie "Van Stampen tot Begrip" in het Stella Maris College in het Limburgse Meerssen, over de wording van het vak geschiedenis in het onderwijs aan de hand van wandplaten, spiekbriefjes en tientallen antiquarische geschiedenisboeken. De boeken maken deel uit van de schoolmethodenbibliotheek van de in 1840 opgerichte congregatie Broeders van de Beyart. Gerard Leenders bekijkt met bibliotheekmedewerker en medesamensteller van de tentoonstelling Hugo Meyer de uit 18.000 titels bestaande verzameling.
11.25 Aflevering 6 van de 8-delige serie "Als de Russen komen" over de Koude oorlog in Nederland. Deze aflevering gaat over het hoogtepunt van de Koude Oorlog in 1956. Chroetsjov houdt dan zijn geheime rede waarin hij de persoonsverheerlijking en de terreur van Stalin veroordeelt. En ook in dat jaar vallen de Russen Hongarije binnen, wat o.a. aanleiding geeft tot het bestormen van Waarheidredacties.
Aan het woord:
- toenmalig CPN-lidGer Verrips
- Voormalig CPN-kamerlid Marcus Bakker (uit Spoor Terug 1986)
- generaal Govert Huijser
- CPN-bestuurslid Harry Verheij
- Simon Schilp, uit CPN gestapt.
- Waarheidredacteur Gerard Pothoven
- Karin de Vree-IJisberg
- Kees van de Heuvel, BVD-functionaris
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager