OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.05 In de inleiding van OVT een fragment uit de film "Kameraden", gemaakt door Anita van Ommeren en Pauline Senn, die a.s donderdag door de IKON wordt vertoond. De documentaire gaat over Annie Averink, van Ommeren's moeder, die jaren lang de rechterhand was van partijleider Paul de Groot. Bijna alle nog in leven zijnde voormalige kopstukken van de partij weigerden hun medewerking aan de film.
10.10 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt, waarin hij verhaalt dat 22 november 1963, dertig jaar geleden dus, President Kennedy werd vermoord en dat de begrafenis voor het eerst rechtstreeks werd verslagen via een communicatiesatelliet, Telstar, en dat Kleijwegt de verslaggever was.
10.15 Jacqueline Maris leidt de discussie over de geschiedenis van het woonwagenbeleid in Nederland. Gasten zijn David van Ooijen, voormalig PvdA-Kamerlid en priester en onlangs gepromoveerd op het proefschrift "Je moet hier weg, hier komen mensen wonen, woonwagenbeleid in Nederland van 1890-1990", met Annemarie Cottaar, van het Instituut voor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek, die bezig is met een studie naar het vooroorlogs woonwagenbeleid, en via de telefoon met Maria Wolters, woonwagenbewoonster.
10.45 Reportage van Kiki Amsberg samen met affichecoördinator Marien van der Heide van het IISG van de veiling van affiches (reclame, propaganda) in hotel Lion d'Or in Haarlem.
11.05 Schrijver Graa Boomsma zal vervolgd worden omdat hij in een kranten-interview heeft gezegd dat de dingen die Ned. Militairen deden tijdens de politionele acties vergeleken kunnen worden met SS-methoden. Ter illustratie van waar het over gaat een herhaling van een fragment uit 1968 waarin ex-soldaat Joop Hueting voor de VARA-microfoon vertelt welke misdaden door Ned. misdaden werden begaan.
11.15 Marnix Koolhaas in gesprek met Frits van der Meij, medewerker van de historische afdeling van boekhandel Scheltema, Holkema en Warendorf in A'dam, over welke historische boeken de laatste tijd verschenen zijn.
Van der Meij vertelt over:
- "Nicolaas, de duivel en de doden" \ Louis Janssen (Ambo)
- "Hier komt Urbanus bij een hoer" \ Arie van den Berg (ReNESsance)
- "Genomineerd voor de Best verzorgde Boeken van het jaar 1512" \ Frans Janssen (Buitenkant)
- "Hoe bepaalt de geschiedenis het heden" \ Johan Huizinga (Tuindorp)
11.20 Marnix Koolhaas in gesprek met Gusta Veldman, schrijfster van het boek "Knackers achter prikkeldraad, Kamp Erica bij Ommen 1941-1945" (Matrijs). Kenmerkend voor Kamp Erika waren de vele mishandelingen die daar gepleegd worden door de !! Nederlandse !! bewakers.
11.25 Aflevering drie van de 8-delige Spoor Terugserie "Als de Russen komen..." over de Koude Oorlog.
Aan het woord:
- Eberhard Rebling, CPN-lid en muziekredacteur voor de Waarheid, die zijn inkomsten drastisch ziet teruglopen eind jaren '40, als de Koude oorlogsfeer in Nederland inmiddels in volle omvang rondwaart.
- Wim Wertheim, socioloog
- Govert Huijser, de latere generaal en chef van de Nederlandse Defensiestaf.
- Simon Schilp, die zijn baan als politieman opgaf omdat hij geen stakingen wilde 'breken', en die in 19409 bij Werkspoor ging werken.
- Karel Neijsel, Oud-Spanjestrijder en CPN-lid.
- J.H. Scheps (historisch fragment), over de Koude Oorlogsfeer in Finsterwolde.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas