OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.06 Arie Kleijwegt's wekelijkse Ochtendwijding gaat over de economische Wet van Gresham, ofwel het kwade verdringt het goede, en dat geldt ook voor de media. Ofwel, we zijn geneigd te denken dat er niets anders meer gebeurt dan slechte dingen. Bijvoorbeeld over Sarajevo: daar was zowaar een Miss-verkiezing.
10.10 Discussie onder leiding van Kiki Amsberg Over de geschiedenis van het drugsbeleid in Nederland.
Gasten zijn Jan-Willem Gerritsen (overleden), die onlangs promoveerde op ""De politieke economie van de roes"", en met Marcel de Kort, die volgend jaar denkt te gaan promoveren op de geschiedenis van het drugsbeleid in Nederland van 1920-1976.
10.45 Reportage van Marnix Koolhaas over de oprichting van een monument voor Waalcrosser en verzetsheld Leen Papo op een plek die door de dijkverzwaring dreigt te verdwijnen.
11.05 Bericht over expositie in Boymans van Beuningen over het geboortejaar - 1928 - van de zojuist gepensioneerde museumdirecteur Wim Crouwel.
11.10 Interview van Kees Slager met Ronald Havenaar, auteur van "Van koude Oorlog tot nieuwe chaos" (Van Oorschot)
11.20 Kees Slager in gesprek met Jacques Klöters, naar aanleiding van het verschijnen van diens liedjesbundel "In die grote stad Zaltbommel" (Nijgh en Van Ditmar) en tevens cd met dezelfde titel (Munich Recxords CDJD 20 OK)
11.25 Aflevering 7 en slot van de zevendelige Spoor Terugserie "Land in zee", over de inpoldering van de Zuiderzee.
Deze aflevering gaat over de bouw van Lelystad. Het moet een overloopgebied worden voor het overbevolkte westen des lands. Er is een stad gepland van 100.000 inwoners. Geestelijk vader was stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren.
Aan het woord:
- De heer W.M. Otto, directeur van de Rijksdienst IJsselmeerpolders (RIJP)
- Zef Hemel, auteur van boek over de betrokkenheid van Cornelis van Eesteren bij de IJsselmeerpolders. Van Eesteren kreeg de opdracht een structuur te ontwerpen voor de bouw van een stad met 100.000 inwoners.
- Postbode van Mierlo, die in 1967 in een van de eerste huizen van de nieuwe stad wil gaan wonen.
- Oene Sytsma, die op 2 oktober 1967 in Lelystad komt wonen.
- De heer Robat, werknemer PGEM, over hoe het was om in die begintijd in Lelystad te wonen.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager