OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.06 Jacob Luitjens is terug in het land, en in Duitsland staat Erich Honecker terecht. Arie Kleijwegt vergelijkt de twee zaken: het proces tegen Honecker moet vooral gevoerd worden, maar Luitjens mag van hem op vrije voeten worden gesteld.
10.09 Kiki Amsberg heeft ruim een half uur lang een gesprek met Hilda Verweij-Jonker, doctor in de sociologie en de nestrix van de Nederlandse Vrouwenbeweging.
Aanleiding is de uitreiking van de Johanna-Naberprijs, een prijs die in 1989 IS ingesteld voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van de vrouwengeschiedenis. Dit jaar is de gelukkige: Roos Vermeij, met haar scriptie: "Vrouwendingen", over de Jitske Tellegen, een tijdgenote van Johanna Naber.
De discussie in de studio gaat over zin en onzin van de beoefening van vrouwengeschiedenis; met twee fragmenten: het verhaal van Geertje Sanders-Mantel (VARA/ Hoor Haar, 1979) en een gedeelte uit EO Tijdsein, waarin een vraaggesprek met staatssecretaris Ginjaar Maas naar aanleiding van het eindexamenonderwerp geschiedenis van 1987: de vrouwengeschiedenis.
Column van Hilda Verweij-Jonker, over de emancipatorische ervaringen van haar moeder.
10.47 Een der laatste traditionele mannenbolwerken is de Vrijmetselarij. De Hilversumse loge Mozart had een open dag; Marnix Koolhaas kreeg een rondleiding van Oscar de Waard, van de genoemde loge.
11.06 In de Agenda o.a. aandacht voor tentoonstellingen over archeologie (Kampen en Eindhoven), en voor een expositie in het Museum Gerardus van der Leeuw te Groningen van foto's van de Zwitserse Ella Maillart, een dame die in de jaren dertig door de SU reisde.
11.07 Donderdag 26 november was de honderdste sterfdag van kardinaal Lavigerie, de stichter van de orde van de Witte Paters en van de Witte Zusters. Het feit werd herdacht door het klooster van de orde, dat van Sint Charles in Heythuyzen. Jacqueline Maris woonde de herdenkingsmis bij en bezocht met pater Koets de tentoonstelling over het leven van de kardinaal, een man die vooral bekend werd door zijn strijd tegen de slavernij in Afrika.
11.19 Deel 2 van "Wi egi san" (Ons eigen ding), een -inmiddels- elfdelige Spoor Terug serie over de geschiedenis van Suriname. "De emancipatie" is een gedramatiseerde documentaire, over de periode van na 1 juli 1863, de dag waarop in Suriname de slavernij werd afgeschaft.
Spelers: Wim Hoogbergen: gouverneur van Lansberghe, Percy Muntslag: plantagehouder Broos, Helen Kamperveen: Naatje (een vrouw uit het kamp van Broos); Cor Galis las enige bronteksten en Kees Slager sprak de verbindende teksten.
Samenstelling en regie: Babette Niemel.
11.55 Tegen twaalf uur komt er verbinding met sportverslaggever Henk Kok, die een korte impressie zal geven van de World Cup Allround Dames en Heren.
Daarvoor een korte hommage aan de twee weken overleden schaatser Kees Broekman. Een fragment uit een verslag van Siebe van der Zee, Hamar, 1953, toen Broekman Europees kampioen werd.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering