OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.07 In z'n ochtendwijding besteedt Arie Kleijwegt aandacht aan de de afgelopen week overleden Groningse communist Fré Meis. Meis, en ook de oud-CPN-voorman Henk Gortzak: beiden idealisten, maar wel, helaas, met een vuiltje in hun oog, aldus Kleijwegt.
10.09 De publieke belangstelling voor de archeologie neemt toe, de archeologen zijn actiever dan ooit; en toch heeft de voorzitter van het Convent van Gemeentelijke Archeologen, de stadsarcheoloog van Den Haag, mevrouw Renee Magendans op de onlangs gehouden Reuvensdagen de noodklok geluid voor de archeologie. Het tempo waarin bouwprojecten ontwikkeld worden, zorgt voor een voortdurende verstoring van archeologische vindplaatsen, van ons nationaal bodemarchief, zoals de archeologen het noemen. Verder zorgen bodemverzuring en grondwaterpeilverlagingen ervoor dat resten die tienduizenden jaren onaangetast zijn gebleven, in een paar jaar totaal vergaan. Marnix Koolhaas praat hierover met genoemde dame en met de amateur-archeoloog Leen de Keyzer uit Houten, een van die duizenden amateurs zonder wie nauwelijks iets opgegraven zou kunnen worden.
Rond 10.30 uur een reportage van Marnix Koolhaas bij het Rijksinstituut voor Oudheidkundig Bodemonderzoek, het ROB te Amersfoort. Hieruit werd duidelijk wat na de opgravingen gebeurt aan onderzoek, en verwerking van de gegevens.
11.05 Marnix Koolhaas presenteert de door Gerard Leenders samengestelde Agenda, die vandaag geheel in het teken van Kerstmis staat: een tentoonstelling in Limbricht over de symbolentaal op kerstkaarten; een over de geschiedenis van het kaarslicht te Weert; oude kerststallen in het Catharijneconvent te Utrecht, en A Christmas Carol wordt in een poppenspel verbeeld in het Dickensmuseum te Bronkhorst.
11.06 Hans Olink in gesprek met Karel Witkamp, een van de 50 jaar geleden door de Duitse bezetters veroordeelde schrijvers, drukkers en verspreiders van de toen illegale krant Het Parool. 23 van hen verschenen toen voor de rechtbank, 17 werden ter dood veroordeeld, 14 van dezen werden daadwerkelijk geëxecuteerd. Frans Goedhart [Pieter 't Hoen], de oprichter van Het Parool, wist te ontsnappen; de rest van de niet-geëxecuteerden bracht de rest van de oorlog door in concentratiekampen.
11.20 Deel 5 van de Spoor-Terug-serie "Wi egi sani" over de geschiedenis van Suriname gaat over de jaren dertig, waarin onder leiding van Doedel en Anton de Kom, de eerste echte revolutionaire anti-kolonialisten van zich laten horen.
John Jansen van Galen interviewde in Suriname o.a. Marinus Lepelblad (89), in 1931 voorman van de werklozenacties.
Jacqueline Maris monteerde het tot een geheel.
11.51 Ter herinnering aan de de afgelopen week overleden Fré Meis - een der laatsten van het gestaalde kader der communisten, maar bekender als de leider van de stakingen in de Groningse strokartonindustrie -: een collage van radiofragmenten, samengesteld door Kees Slager.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas