OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 De ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat vandaag over zijn oorlogsverleden, en wel de reden waarom hij moest onderduiken tijdens de oorlog. En dat was niet om de tewerkstelling in Duitsland te ontlopen, zoals hij zich tot nu toe altijd herinnerde, maar omdat hij zich in 1943 een keer negatief had uitgelaten over een NSB-er.
10.10 Paul van der Gaag in gesprek met Dr. Herman Noordegraaf, naar aanleiding van het verschijnen van diens proefschrift over de christen-socialist en een van de belangrijkste vooroorlogse radicale antimilitaristen Bart de Ligt: "Niet met de wapenen der barbaren" (Ten Have/Baarn).
10.35 Paul van der Gaag in gesprek met mevrouw Annie Boshuis over het christen-socialisme van de Woodbrookers, naar aanleiding van het bericht dat ze zich per 1 januari 1995 aansluiten bij de stichting De Rode Hoed in Amsterdam.
10.45 Paul van der Gaag in gesprek met Ton Geurtsen, naar aanleiding van zijn zojuist verschenen boek "Sociaaldemocratie in Nederland, een geschiedenis van verloren illusies" (Papieren Tijger).
11.05 Reportage van de tentoonstelling over het V-teken in het A'dams verzetsmuseum.
11.10 Telefoongesprek met Jacques Klöters over het leven van Willy Derby, die vijftig jaar geleden overleed en aan wie in het Omroepmuseum een zgn. Willy Derbydag is gewijd. Twee liedjes: Hallo Bandoeng en het Grebbeberglied. Derby heeft zo'n 650 liedjes gemaakt !!!!!
11.20 12de aflevering van de 14-delige Spoor Terugserie De Loffelijcke Compagnie, over de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Deze aflevering gaat over Ceylon:
In 1602 zet Joris van Spilbergen voet aan land op het machtige Eyland Ceylon. Hij raakt niet uitgeschreven over de overvloed aan kostbare gesteenten en heerlijke kaneel. Toch sluiten de Hollanders pas in 1638 een handelsverdrag met de koning van Kandy, die het binnenland beheerst. De samenwerking verloopt redelijk, tot de Ceylonezen in 1760 tegen de overheersers in opstand komen.
Als deskundige reist mee met Jacqueline Maris: Lodewijk Wagenaar.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Paul van der Gaag