OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 In zijn Ochtendwijding vertelt Arie Kleijwegt dat hij deze week een schrijven ontving van het Ministerie van Defensie om hem - als oorlogsveteraan - te bedanken voor zijn inspanningen voor de bevrijding van ons land, nu 50 jaar geleden, plus bevrijdingskalender. En wat dit voor gedachten bij hem oproept.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met de didacticus Hubert Schrijnemakers en emeritus hoogleraar geschiedenis J.J. Woltjer, over het eindexamenonderwerp geschiedenis van het komend jaar: De Nederlandse Opstand. De inzichten daarin zijn de afgelopen jaren veranderd.
Wat is er nu aan de hand met die Nederlandse Opstand?
10.45 Marnix Koolhaas in gesprek met Victor Enthoven, wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Leiden en bezig met een proefschrift over de Westerschelde van 1585 tot 1795, naar aanleiding van het deze week afgesloten Westerscheldeverdrag tussen België en Nederland, dat het uitbaggeren van de Westerschelde regelt en de haven van Antwerpen bereikbaar moet houden voor grotere schepen. Het gesprek gaat over de conflicten die er in het verleden zijn geweest over die Westerschelde.
11.05 Marnix Koolhaas telefonisch in gesprek met Prof. Mr. G.R. de Groot, hoogleraar Internationaal Privaatrecht aan de Rijksuniversiteit van Limburg, over de Nederlanders in den vreemde die per 1.1.1995 hun Nederlanderschap dreigen kwijt te raken ten gevolge van de nieuwe Rijkswet op het Nederlanderschap.
11.10 Reportage van Paul van der Gaag over de wisselexpositie over het Interbellum van het museum Stemmen uit het verleden in Museum de Sleutel in Dordrecht.
11.15 Recensie (van Paul van der Gaag) met geluidsfragment van het boek "Oorlog en bezetting" van Jan van Miert (Kosmos) (Plus CD).
11.20 10de aflevering van de 14-delige Spoor Terugserie De Loffelijcke Compagnie, over de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Deze aflevering gaat over Formosa: Al snel na haar oprichting doet de VOC verwoede, maar vergeefse pogingen om vaste voet aan wal te krijgen in China. In 1624 wordt daarom op Formosa het kasteel Zeelandia gebouwd, een handelspost die al snel uitgroeit tot de belangrijkste na Batavia. De kolonisatie van het eiland en de import van Chinese arbeiders voor de plantages leidt echter tot de ondergang; in 1661 worden de Nederlanders door de Chinezen van Formosa verdreven.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas